Visszavonul az olimpián a nők között induló transznemű súlyemelő

Laurel Hubbard, transznemű, sportoló, transz sportoló
GOLD COAST, AUSTRALIA - APRIL 09: Laurel Hubbard of New Zealand competes in the Women's +90kg Final during the Weightlifting on day five of the Gold Coast 2018 Commonwealth Games at Carrara Sports and Leisure Centre on April 9, 2018 on the Gold Coast, Australia. (Photo by Scott Barbour/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Laurel Hubbard transznemű súlyemelő bejelentette visszavonulását, miután a tokiói olimpián egyetlen szabályos emelést sem tudott bemutatni a 87+ kilógrammos kategóriában.
Vágólapra másolva!

Az új-zélandi Laurel Hubbard olimpiai kvalifikációját és tokiói versenyét is nagy érdeklődés övezte, hiszen ő az a súlyemelő, aki első transzneműként szerepelhetett az ötkarikás játékokon, mindezt úgy, hogy a biológiailag férfi Hubbard a nők között indult el,

ezzel elvéve az olimpiai szereplés lehetőségét egy női versenyzőtől.

Hubbard majdnem teljes karrierjét a férfiak között folytatta le, azonban ott rendkívül sikertelen volt, ezért úgy gondolta, hogy megpróbálja kihasználni testi fölényét a női mezőnyben. Ez viszont nem sikerült, hiszen egyetlen szabályos emelést se tudott bemutatni.

Laurel Hubbard Forrás: Getty Images/Scott Barbour

A sikertelen teljesítmény után Hubbard azt nyilatkozta, hogy 43 éves kora miatt nem volt képes jobb eredményt elérni a nők mezőnyében, ahol a legtöbben 20 évvel fiatalabbak voltak nála. Az igazság viszont az, hogy Hubbardnak ott sem kellett volna lennie Tokióban, viszont az ultrahaladó szellemiségű Új-Zéland mégis őt küldte.

Hubbard egyébként a 30-as éveiben kezdte meg a nővé alakulást, azonban ettől függetlenül férfi fizikummal rendelkezik, mivel férfinak született. Ez pedig komoly előnyt jelent a sportokban, főleg az olyan komoly izomzatot és megterhelést kívánó sportágakban, mint a súlyemelés.