Laurel Hubbard transznemű súlyemelő bejelentette visszavonulását, miután a tokiói olimpián egyetlen szabályos emelést sem tudott bemutatni a 87+ kilógrammos kategóriában.

Az új-zélandi Laurel Hubbard olimpiai kvalifikációját és tokiói versenyét is nagy érdeklődés övezte, hiszen ő az a súlyemelő, aki első transzneműként szerepelhetett az ötkarikás játékokon, mindezt úgy, hogy a biológiailag férfi Hubbard a nők között indult el, ezzel elvéve az olimpiai szereplés lehetőségét egy női versenyzőtől.

Hubbard majdnem teljes karrierjét a férfiak között folytatta le, azonban ott rendkívül sikertelen volt, ezért úgy gondolta, hogy megpróbálja kihasználni testi fölényét a női mezőnyben. Ez viszont nem sikerült, hiszen egyetlen szabályos emelést se tudott bemutatni.

Laurel HubbardForrás: Getty Images/Scott Barbour

A sikertelen teljesítmény után Hubbard azt nyilatkozta, hogy 43 éves kora miatt nem volt képes jobb eredményt elérni a nők mezőnyében, ahol a legtöbben 20 évvel fiatalabbak voltak nála. Az igazság viszont az, hogy Hubbardnak ott sem kellett volna lennie Tokióban, viszont az ultrahaladó szellemiségű Új-Zéland mégis őt küldte.

Hubbard egyébként a 30-as éveiben kezdte meg a nővé alakulást, azonban ettől függetlenül férfi fizikummal rendelkezik, mivel férfinak született. Ez pedig komoly előnyt jelent a sportokban, főleg az olyan komoly izomzatot és megterhelést kívánó sportágakban, mint a súlyemelés.