A görög tűzoltók csütörtökön már a harmadik napja küzdenek a tűzvésszel az ókori olimpiai játékok helyszínén, Olümpiában a Peloponnészoszi-félsziget nyugati részén és az Athén melletti Évia szigetén.

Utóbbi helyszínen a görög hatóságok evakuálták a lakosságot.
A 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet és a viharos szelek miatt az elmúlt napokban több mint 150 erdő- és bozóttűz keletkezett az ország különböző részein.A Peloponnészoszi-félszigeten két települést is kiürítettek szerdán, mivel tűzvész tombolt az ókori olimpiai játékok régészeti helyszínén.
A lángokkal vívott, egész éjszakás küzdelemben a tűzoltóknak sikerült megmenteniük az ókori Olümpia történelmi kincseket rejtő emlékhelyét - mondta Lina Mendoni görög kulturális miniszter az ANT1 televíziós csatornának. 

Erdőtűzben kiégett autó maradványai Athén északkeleti külvárosában,Varibobiban 2021. augusztus 4-én. (A képre kattintva galéria nyílik!)Forrás: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

A település, ahonnét az olimpiai láng négyévente útjára indul az olimpiai játékoknak otthont adó nagyvárosba, Görögország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, és már 2007-ben is fenyegette a tűzvész.
Kedd óta több mint egy tucat települést ürítettek ki az Athéntől észak-keletre fekvő Évia szigetén is. A görög parti őrség 85 embert csónakkal menekített ki a sziget észak-nyugati részén fekvő Roviesz tengerpartjáról.

Lángol a növényzet Athén északkeleti külvárosa, Varibobi környékén 2021. augusztus 3-ánForrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz

Csütörtökön további lakosokat mentettek ki Évia szigetéről harangzúgás közepette, ezzel jelezve a tűzvész közeledtét. Több mint 170 tűzoltó, 52 tűzoltóautó, valamint 6 vízszállító helikopter és repülőgép vett részt az oltásban és a mentésben.
Az első becslések szerint a szigeten több száz lakóház és 25 ezer hektár fenyőerdő égett le. A megperzselt fenyőfák miatt sűrű füst borítja az eget, és még a szigettől több mint 100 kilométerre fekvő görög főváros felett is sötét az égbolt.

Varibobi, 2021. augusztus 4. A görög főváros északi részén több mint száz helyen kapott lángra a növényzet az utóbbi napokbanForrás: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Az Athén északi külvárosait kedden fenyegető lángokat sikerült megfékezni, de a tűzoltók és a repülőgépek tovább dolgoztak a térségben.

Olimpiai akadémiát is veszélyeztet a tűz GörögországbanForrás: AFP/-

A tűzoltóság csütörtök reggeli tájékoztatása szerint Görögországban 92 erdőtüzet kellett oltaniuk az elmúlt 24 órában - közölte Níkosz Hardaliász, a polgári védelemért felelős miniszterhelyettes.

A tűzvészek megfékezéséhez segítség érkezett Ciprusról és Franciaországból, és további két repülőgépet várnak Svédországból csütörtök este.