Több mint tíz rakétát lőttek Libanonból Észak-Izraelre, a Vaskupola légvédelmi rendszer azonban megsemmisítette a lövedék többségét - jelentette az izraeli közszolgálati rádió pénteken.

A Golán-fennsíkon és Észak-Galileában a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy tartózkodjanak az óvóhelyeken.

Legalább egy rakéta lakatlan izraeli területen csapódott be, a mentőszolgálat szerint nem keletkeztek károk, személyi sérülés sem történt.

A hadsereg főtisztjei és a politikai vezetők helyzetértékelő megbeszélést fognak tartani az északi határon utóbbi napokban kezdődött támadások miatt.

A libanoni lövedékeket a héber nevén Har Dov, arab nevén Séba földek nevű területre célozták, egy olyan térségre, ahol korábban már zajlottak incidensek Izrael és a Hezbollah, a libanoni radikális síita szervezet között.

Ennek a területnek a hovatartozása vitatott, Izrael szerint 1967 előtt Szíriához tartozott, de a Hezbollah Libanonnak követeli.

A libanoni média a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet szerint arról számolt be, hogy a rakétákat a Libanon déli részén, Nabatijja város közelében lévő al-Arakub környékéről lőtték ki.

Izrael azonnal válaszcsapásokat indított 

Később izraeli repülőgépek repültek Libanon déli részére, különösen al-Arakub térsége fölé.

Kedden három rakétát indítottak Libanonból izraeli területre, ezután az izraeli tüzérség három hullámban lőtte azokat a helyeket, ahonnan a rakétákat indították.

Izraeli howitzer önjáró-löveg tüzel libanoni állásokraForrás: AFP/Jalaa Marey

Izrael 2006-ban háborút vívott a libanoni radikális síita szervezet, a Hezbollah ellen.

Az északi, libanoni határ vidéke azóta többnyire csendes, de nemrégiben, július 20-án szintén a Golán-fennsíkon és Észak-Galileában a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy tartózkodjanak az óvóhelyeken.

Legalább egy rakéta lakatlan izraeli területen csapódott be, a mentőszolgálat szerint nem keletkeztek károk.