Vége lehet a női sportnak Amerikában: egy bíró engedélyezte, hogy férfiak induljanak női versenyeken

Atlétika, sport, illusztráció, futók
Vágólapra másolva!
Elutasította a bíró a fiatal sportolólányok keresetét az Egyesült Államokban, amit azzal kapcsolatban nyújtottak be, hogy a magukat nőként azonosító, született fiúkkal kell versenyezniük. A lányok fellebbeznének a döntés ellen, amely sokak szerint gyakorlatilag véget vetne a női sportnak az országban.
Vágólapra másolva!

Fiatal sportolólányok nyújtottak be keresetet a connecticuti bíróságra, mellyel azt akarták elérni, hogy az állami atlétikai sportszövetség változtassa meg szabályzatát, amely eddig megengedte, hogy a magukat nőként azonosító, biológiai fiúk a lányok versenyszámaiban indulhassanak.

A bíróság azonban elutasította keresetüket, és külön felszólította a sportolókat, hogy nőként hivatkozzanak transznemű társaikra a tárgyalás során.

- mondta a bíró döntésére reagálva az egyik sportolólány. Mint mondta, a biológiai igazságtalanságot nem törli el, ha valaki mást gondol a nemi identitásáról, ugyanis

a pályán a biológia, a fizikum számít, nem az identitás.

Egy másik lány elmondta, hogy a középiskola négy éve alatt végig keményen dolgozott, hogy egyre jobb eredményeket nyújtson, mindezt azonban elvesztette, amikor olyanokkal kell versenyeznie, akik tisztességtelen fizikai előnyökkel bírnak.

Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban többen is felemelték hangjukat a női sport megvédéséért.

Nyár elején Chelsea Mitchell, Connecticut egyik női futója szólalt fel a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés ellen, számolt be róla a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Mitchell az USA Today egyik fórumán tartott nyilvános beszélgetés során tett kijelentései miatt azonban sok kritikát kapott, ezért

a szerkesztők cenzúrázták véleményét, és hozzászólását, amiben férfinak nevezte a transznemű női sportolókat,

azzal az indoklással, hogy az irányelveknek nem felelt meg a nyelvezete. Emellett bocsánatot is kértek azért, hogy későn távolították el a szöveget.

Chelsea Mitchellt az amerikai atlétika egyik ígéretességének tartják, számos rekordot állított fel államában.

Megnyerte az összes futamot, amin elindult, egészen addig, amíg két transzszexuális sportoló versenyezni nem kezdett, és megnyerte az összes állami és iskolai versenyt, amin elindultak.

- jegyezte meg Chelsea Mitchell.