Kisebbségi kormány alakul Bulgáriában

Vágólapra másolva!
A júliusi bulgáriai választásokon győztes, Van Ilyen Nép (ITN) elitellenes párt bejelentette pénteken, hogy kisebbségi kormányt alakít, de hírügynökségek szerint kétséges, hogy a parlament bizalmat ad neki.
Vágólapra másolva!

Rumen Radev államfő július végén ismét a párt miniszterelnök-jelöltjét, ezúttal Plamen Nikolovot bízta meg kormányalakítással, jóllehet a hónap közepén egyszer már kudarcba fulladt a parlamentben legerősebb párt próbálkozása, akkor még Nikolaj Vaszilev vezetésével.

Az ITN-nek 65 helye van a 240 fős törvényhozásban. Nikolov meg akarta szerezni két kisebb, szintén korrupcióellenes párt támogatását, de politikai megállapodást nem volt hajlandó kötni velük, és miniszteri posztot sem ajánlott föl nekik. Egyelőre csak a szocialisták jelezték, hogy támogatnák az ITN kisebbségi kormányát.

Nikolov pénteken benyújtotta az államfőnek kormánya névsorát, és a parlament várhatóan szerdán szavaz róla.

Ha sikerül is Nikolovnak kormányt alakítani, nem biztos, hogy az hosszú életű lesz. Megfigyelők szerint ugyanis nem kizárt, hogy ősszel, amikor Bulgáriában elnökválasztást tartanak, újabb parlamentieket is kell tartani.