A Disney legújabb transznemű karaktere kapcsán írt jegyzetet az amerikai Katolikus Liga a Polgári Jogokért szervezet elnöke. Bill Donohue szerint egyenesen gyermekbántalmazás azt tanítani egészen kicsi, 4-7 éves gyerekeknek, hogy bármikor megváltoztathatják a nemüket.

„Miért akarja a Disney, az állítólag családbarát vállalatóriás arra ösztönözni a gyerekeket, hogy utasítsák el [születéskori] nemüket? És miért nem foglalkozik a média ezzel a történettel?" – teszi fel a kérdést Bill Donohue a Katolikus Liga elnöke jegyzetében.

A Katolikus Liga a Polgári Jogokért egy amerikai katolikus szervezet, amelynek kimondott célja "megvédeni a katolikusok jogát, hogy rágalmazás és megkülönböztetés nélkül vegyenek részt az amerikai közéletben". A szervezet elnöke most a Disney legújabb transznemű karaktere kapcsán írt jegyzetet.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a 4-7 éves korosztálynak szóló Muppet Babies című mesesorozat egyik epizódjában a Gonzo nevű szereplőről derül ki, hogy transznemű. Gonzo, aki egyébként fiú, ugyanis hercegnő ruhában szeretne menni a bálba, de a lány szereplők azt mondják neki, hogy a szabályok szerint a fiúknak lovagnak kell öltöznie.

Később azonban Tündérpatkány Keresztapa segítségével hercegnővé változik, a többi szereplő pedig megértően fordul hozzá, és bocsánatot kérnek tőle. Gonzo, aki pedig immár Gonzorella, arról beszél, hogy „néha kicsit másképp csinálni a dolgokat szórakoztató lehet".

A Katolikus Liga elnöke szerint ez egyértelműen azt üzeni a gyerekeknek, hogy fiúk bármikor lehetnek lányok és fordítva, és ha valaki úgy dönt, hogy megváltoztatja a nemét, az nem abnormális, csak „egy kicsit más", ráadásul még szórakoztató is lehet. 

Nevén kell nevezni a dolgot: ez gyermekbántalmazás, 

írja Bill Donohue. Hozzáteszi, bárki, aki tisztában van azzal, hogy mit jelent a nemi átállás, tudja milyen veszélyes folyamat, és milyen komoly fizikai és lelki problémákkal néznek szembe ezek a gyerekek.

A Katolikus Liga elnöke aggodalmát fejezi ki amiatt is, hogy milyen kevés konzervatív emeli fel a hangját az ellen, hogy a Disney 

„megmérgezi a gyermekek elméjét". 

Ha a konzervatívok továbbra is ilyen visszafogottan állnak ezekhez a társadalmi és kulturális kérdésekhez, a helyzet csak romlani fog, figyelmeztet. Mint mondja, ez az ügy nem arról szól, hogy mindenkit tisztelettel kell kezelnünk, hanem arról, hogy meg kell védeni a gyermekeket azoktól, akik szexuálisan akarják befolyásolni őket.

A címlapi kép illusztráció.