Észak-Korea javára végzett kémkedés miatt emeltek vádat Dél-Koreában négy aktivista ellen, akik állítólag egy helyi hírportált használtak a kommunista állam propagandájának terjesztésére - értesült a Yonhap dél-koreai hírügynökség hétfőn.

A hírportál 47 éves tulajdonosa, akit mindössze vezetéknevén, Szonként azonosítottak, szintén a vádlottak padján ül. A négy aktivista állítólag a phenjani rezsim megrendelésére egy sor tiltakozó akciót hajtott végre a szöuli vezetés azon terve ellen, hogy F-35A típusú korszerű amerikai harci repülőgépeket szerezen be. Mindemellett utasítást kaptak Kim Dzsong Un észak-koreai vezető "nagyságának" dicsőítésére a különböző dél-koreai társadalmi csoportok, de különösen az ifjúság körében a hírportálon keresztül.

A dél-koreai hírszerzés (NIS) és a rendőrség is megerősítette, hogy a gyanúsítottak lakásainak májusi átkutatásakor olyan adathordozókat foglaltak le, amelyeken megtalálták a vonatkozó utasításokat.
A NIS szerint a hírportálon egészen júniusig bezárólag 45 olyan cikket lehetett olvasni, amelyben Észak-Koreát, illetve Kim Dzsong Unt bálványozták. A hírszerzés szerint olyan bizonyítékok is előkerültek, miszerint a négyes 2018-ban hűséget fogadott Kimnek, hogy "hithű harcostársai" lesznek a Koreai-félsziget újraegyesítésében és a "szocializmus totális győzelmében".

Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőForrás: AFP/Str

A dél-koreai vádhatóság szerint a gyanúsítottak a májusi házkutatásokat követően már nem tudtak titkosított kommunikációs csatornán érintkezni Észak-Koreával, így a hírportálon keresztül értesítették a phenjani vezetést az ellenük folyó vizsgálat fejleményeiről. A nyomozást végző szervek szerint az aktivisták gyakran utaztak Kínába, hogy észak-koreai kapcsolattartóikkal találkozhassanak.Szon sajtóértesülések szerint azt állította, hogy koholt vádakról van szó, nincs semmiféle illegális szervezet. Hozzátette, hogy a NIS, illetve a rendőrség manipulálta az ügyet egy kommunistaellenes kampány megindítása érdekében.