Megölt egy papot Franciaországban a ruandai migráns, aki tavaly felgyújtott egy székesegyházat

Saint Laurent sur Sèvre, Franciaország, gyilkosság, megöltek egy papot
French gendarmerie vehicles are parked where a French catholic priest, aged 60, has been murdered in Saint-Laurent-sur-Sevres, Western France, on August 9, 2021. - The murderer, a Rwandan refugee suspected of causing a major fire that ravaged the cathedral in the French city of Nantes in 2020 and who had been welcome into his church by the priest for several months, was already under judicial control over the fire at Nantes cathedral in July 2020, the Interior minister and a source close to the investigation said. (Photo by Sebastien SALOM-GOMIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Meggyilkoltak egy katolikus papot Franciaország nyugati részén hétfő reggel - jelentette be Gérald Darmanin francia belügyminiszter a Twitteren. A gyilkos az a ruandai migráns, aki tavaly felgyújtotta a nentes-i székesegyházat. Ráadásul már akkor sem tartózkodhatott volna Franciaországban, mert 2019-ben erőszakos bűncselekmény miatt kiutasították, de ezt két év alatt sem hajtották végre. Most is csak bírói felügyelet alatt állt.
Vágólapra másolva!

Egy, az ügyet jól ismerő forrás elmondta, hogy a gyilkos feladta magát a Mortagne-sur-Sevre-i csendőrségen (a település Nyugat-Franciaországban, Vendée megyében van).

A férfi igazságügyi megfigyelés alatt állt a tavaly júliusi nantes-i katedrálistűzzel kapcsolatban - tette hozzá a forrás.

A Valeurs Actuelle című jobboldali hetilap információi szerint a gyilkosságot egy ruandai migráns követte el, akit a kegyetlenül meggyilkolt 60 éves pap, Olivier Maire fogadott be a közösségébe Saint-Laurent-sur-Sèvre-ben ; a migráns tavaly óta élt ott, előtte hajléktalan volt. A Le Figaro azt írja, hogy a gyilkos már bírói felügyelet alatt állt, mert ő gyújtotta fel a nantes-i székesegyházat 2020-ban. Ráadásul ez előtt, már 2019-ben kiutasították Franciaországból egy erőszakos bűncselekmény miatt, mégis hagyták, hogy maradjon.

A Valeurs Actuelles nem részletezi ugyan a gyilkosság módját, de arra utal, hogy rendkívüli kegyetlenséggel követték el.

Meggyilkoltak egy katolikus papot Franciaország nyugati részén hétfő reggel. Forrás: AFP/Sebastien Salom-Gomis

Az ellenzéki politikusok felháborodtak a történteken, főleg, hogy egy visszaeső bűnözőről van szó. Marine Le Pen, a jobboldali, bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés elnöke azt mondta, az állam és Gérald Darmanin francia belügyminiszter totális kudarcáról van szó.

- mondta felháborodva a politikus.

Gerard Darmanin meglepő választ adott. Azt mondta: aki azt kérdezi, miért nem hajtották végre a kiutasítást, az nem ismeri a részleteket.

A ruandai migráns ellen 7 éven keresztül zajlott a bírósági eljárás.

Ennyi idő alatt állapították meg róla, hogy nem jogosult a menekült státuszra, ráadásul bűncselekményt is követett el Franciaországban. Ezek után

utasították ki, 2019-ben, de ezt egyszerűen nem hajtotta végre a francia állam.

A gyilkos az a ruandai migráns, aki tavaly felgyújtotta a nentes-i székesegyházat. Forrás: AFP/Sebastien Salom-Gomis

Majd a szabadlábon maradt bűnöző 2020-ban felgyújtotta a nantes-i székesegyházat, amely befogadta, de még ezután is szabadlábon maradhatott. Most pedig megölte azt a papot, aki ezek után is befogadta.

A francia közvélemény nagy része szerint - ez a lapok kommentszekciójában látszik - a történtek a baloldali francia állam működésképtelenségét mutatják.