Több mint egy hete pusztít már Görögországban az erdőtűz, több országból is érkezett segítség a katasztrófahelyzet kezelésére. Athénban már múlt héten jelezték, hogy veszélyesen rossz a levegő minősége. A tűzvésznek halálos áldozata is van. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) is felajánlotta a segítséget a görög hatóságoknak, azonban egyelőre nincs szükség földi tűzoltó egységekre. 

Görögország második legnagyobb szigetéről, Éviánról emberek százait kellett kimenekíteni még a múlt héten. Korábban írtunk arról, hogy a sziget lakói mentőhajókról nézték a otthonuk pusztulását. A szigeten még hétfőn is megállíthatatlannak tűnően terjedt az erdőtűz. 

Több tízezer hektárnyi terület égett le, rengeteg ház megsemmisült. A hatóságok szerint az ország más részein talán már sikerül megállítani a tüzeket. 

Szerb tűzoltók és önkéntesek küzdenek a lángok megfékezésén a görögországi Évia-szigeten fekvő Kamaria közelében 2021. augusztus 10-én.Forrás: MTI/AP/Pétrosz Karadjiasz

Megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy tudnak-e magyar érintettről, kért-e valaki segítséget magyar hatóságtól, illetve hogy terveznek-e mentőcsapatokat küldenek-e a helyszínre.

A minisztérium válaszában közölte, hogy nincs tudomásuk olyan magyar állampolgárról, aki közvetlenül érintett lenne a tűzesetekben, a külképviselet munkatársai azonban készek azonnali segítséget nyújtani a bajba jutott magyar állampolgárok részére.

Magyarország 2021. augusztus 9-én felajánlotta Görögországnak 104 tűzoltó és 12 tűzoltójármű azonnali küldését, melyet a görög fél köszönettel vett, azonban földi tűzoltó egységekre jelenleg nincs szükségük.

A helyzet változása esetén a magyar egységek továbbra is készek útra kelni - írta a KKM az Origo megkeresésére.