Emelkedik az új betegek száma Romániában

Bukarest, 2021. június 2. Bianca Ioana 14 éves román lány megkapja az új koronavírus elleni oltásának első adagját Valeriu Gheorghita katonaorvostól, az oltási kampány koordinátorától a gyermekek oltóközpontjában, a bukaresti Gyermekek Világa Parkban 2021. június 2-án. Romániában ezen a napon kezdődött meg a 12 évesnél nagyobb gyermekek oltása a koronavírus ellen. MTI/EPA/Robert Ghement
Vágólapra másolva!
Romániában kedden, május vége után először ismét meghaladta a háromszázat az egy nap alatt diagnosztizált újabb koronavírus-fertőzöttek száma.
Vágólapra másolva!

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentésében szereplő 312 új fertőzött 67 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A járvány leginkább Bukarestben, a fővárost övező Ilfov megyében, illetve Kolozs, Iasi és Suceava megyében terjed.

Romániában másfél hónapos stagnálás után július közepén kezdett ismét gyorsulni a fertőzés üteme, azóta az esetszámok ötszörösükre emelkedtek.

A járvány gyorsulása immár a kórházakban is megmutatkozik: egy hónap alatt megháromszorozódott - 664-re növekedett - a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek, illetve 30-ról 86-ra emelkedett az intenzív terápián ápolt súlyos betegek száma.

Bianca Ioana 14 éves román lány megkapja az új koronavírus elleni oltásának első adagját Valeriu Gheorghita katonaorvostól, az oltási kampány koordinátorától a gyermekek oltóközpontjában, a bukaresti Gyermekek Világa Parkban Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A keddi jelentésben négy újabb halálos áldozat szerepel.

A járvány újabb hulláma múlt héten kezdete éreztetni hatását az elhalálozások terén, amikor az előző hetekhez képest háromszorosára ugrott az áldozatok száma.

A 19,3 milliós Romániában eddig 1 millió 85 ezer embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, közülük 34 ezer meghalt. Az országban 5 millió 78 ezer ember olttatta be magát, ez a jogosult - 12 év feletti - lakosság mintegy 30 százalékát teszi ki.