Ezek voltak a New York-i kormányzó legbotrányosabb szexügyei

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója zaklatás Lindsey Boylan, Anna Ruch, Charlotte Bennett
Lindsey Boylan, Anna Ruch, Charlotte Bennett
Vágólapra másolva!
Több mint egy évtized után távozik hivatalából Andrew Cuomo, New York állam demokrata kormányzója, azt követően, hogy 11 nő vádolta meg szexuális zaklatással. Közülük több a zaklatások alatt az alkalmazottja volt. Cuomót először február végén vádolták meg. A demokrata politikus hónapokon át folyamatosan tagadott, de szerdán részleges beismerést tett. Ez, illetve a lemondás ténye azzal áll összefüggésben, hogy New York állam főügyésze múlt héten megerősítette, hogy a vizsgálatuk eredményeképpen Cuomo valóban elkövette a szexuális zaklatást. Annak elkerülése érdekében, hogy a botrány ráégjen a Demokrata Pártra, Joe Biden elnök is lemondásra szólította fel a kormányzót. Az elnököt az is motiválhatta, hogy elterelje a figyelmet az ellene szóló, hasonló vádakról. Cuomo ellen az FBI és az ügyészség is vizsgálódik, azzal gyanúsítják, hogy meghamisíthatta a New York-i idősotthonok járványügyi halálozási statisztikáit. Az eltérés a valós és a hamis adatok között akár 50 százalékos is lehet.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, New York állam nagyhatalmú demokrata kormányzóját, a 63 éves Andrew Cuomót az év eleje óta

11 nő vádolta meg azzal, hogy szexuálisan zaklatta őket,

például akaratuk ellenére fogdosta, és több nőt is szexuális aktusra próbált kényszeríteni.

A kormányzó hónapokon át tagadta a vádakat, de kedden részleges beismerést tett. Ez vélhetően azért következett be, mert az amúgy demokrata Letitia James, New York állam főügyésze egy héttel ezelőtt ismertette az általa vezetett vizsgálat részleteit. Letitia James akkor kijelentette:

A vizsgálat azt is megállapította, hogy Andrew Cuomo és támogatói bosszút álltak az egyik korábbi alkalmazotton, aki vádakkal állt elő.

– hívta fel rá a figyelmet a főügyész. Hozzátette: a zaklatási vádak mellett Cuomót felelősség terheli az ellenséges és mérgező munkahelyi légkörért is.

Ennek eredményeképpen Cuomo kedden végül lemondott a kormányzói tisztségéről és bejelentette, hogy 14 nap múlva ténylegesen is távozik New York állam éléről.

Cuomo leghíresebb szexuális zaklatási ügyei

Márciusban írtuk meg, hogy Andrew Cuomót először gazdasági tanácsadója, a 36 éves Lindsey Boylan vádolta meg szexuális zaklatással február végén. Boylan elmondása szerint 2015 és 2018 között a demokrata politikus számos alkalommal fogdosta a háta alsó részét, a karját, illetve a lábát, és többször mondta neki, hogy üljön az ölébe.

EZT KÖVETŐEN A 25 ÉVES CHARLOTTE BENNETT SZÁMOLT BE ARRÓL, HOGY VOLT FŐNÖKE, CUOMO 2020 TAVASZÁN SZEXUÁLIS AJÁNLATOT TETT NEKI, AMIT Ő VISSZAUTASÍTOTT.

Nem ez volt a demokrata kormányzó egyetlen próbálkozása, hiszen Charlotte Bennett szerint többször is tett ilyen ajánlatot neki annak ellenére, hogy a nő – aki korábban az asszisztenseként dolgozott – jelezte, hogy semmit nem akar főnökétől.

NEM SOKKAL KÉSŐBB EGY HARMADIK NŐ – A 33 ÉVES ANNA RUCH – IS ZAKLATÁSRÓL SZÁMOLT BE.

Elmondása alapján egy esküvőn vett részt, még 2019 szeptemberében, amelyen ott volt Cuomo is, akit akkor ismert meg személyesen. Anna Ruch olyan ruhát viselt, amelynek a háta ki volt vágva, és amikor találkozott a kormányzóval, az elkezdte simogatni a hátát, illetve a nyakát, aztán arcon fogta, és azt mondta, hogy meg akarja csókolni, azonban a nő ezt határozottan visszautasította.

Lindsey Boylan, Anna Ruch és Charlotte Bennett Forrás: twitter, AFP

A Fox News alapján számoltunk be arról, hogy egy negyedik vádló is akad, a New York-i Sherry Vill, akit Cuomo 2017-ben csókolt meg a beleegyezése nélkül, valamint többször fogdosta is.

A NŐ ARRÓL BESZÉLT, HOGY TISZTÁBAN VAN EGY KEDVES GESZTUS ÉS A SZEXUÁLIS KÖZELEDÉS KÖZTI KÜLÖNBSÉGGEL, ÉS CUOMO TETTEI EGYÉRTELMŰEN AZ UTÓBBIBA SOROLHATÓAK.

Sherry Vill elmondta, hogy régóta jelenteni akarta az esetet, viszont családja lebeszélte róla, mert féltek attól, hogy a kormányzó befolyását kihasználva tönkreteszi nemcsak őt, hanem szeretteit is.

Ezt követően további 7 nő vádolta meg szexuális zaklatással Cuomót.

Attól tartva, hogy ráég a Cuomo-ügy a Demokrata Pártra, Joe Biden is követelte a kormányzó lemondását

Az ügy miatt már állami és országos politikai vezetők is követelték Cuomo lemondását. A demokrata párt prominensei közül például Bill de Blasio, New York polgármestere, Charles Schumer, a washingtoni szenátus vezetője, és Andrea Stewart-Cousins, New York állam szenátusának többségi, demokrata párti vezetője is felszólították a politikust, hogy hagyja el hivatalát.

Joe Biden amerikai elnök a Cuomo elleni vizsgálat ismertetése után azt mondta:

Biden akkor úgy fogalmazott: tartja magát ahhoz, amit márciusban mondott, hogy ha beigazolódnak a Cuomo ellen felhozott vádak, akkor a kormányzónak le kell mondania.

Az elnök vélhetően azért fogalmazott így, mert nem szeretné, ha a Cuomo-ügy hosszabb távon ráégne a Demokrata Pártra és a 2022-es úgynevezett félidős választásokon ez a téma bármilyen formában is a kampány része lenne.

2013-ban Cuomo még másképp gondolta

Andrew Cuomo noha augusztus 10-én bejelentette a lemondását kormányzói tisztségéről, de

az ügyészség vádjait csak részlegesen ismerte be,

majd a következőképen mentegetőzött: „sértései" nem voltak szándékosak, egyúttal vitatta, hogy az ellene szóló állítások a bíróságon is megállják a helyüket.

Keddi beszéde végén – védekezésképpen – Cuomo a maga érzelgős stílusában saját lányaihoz is szólt: „Azt akarom, hogy tudják, hogy soha nem viselkedtem tiszteletlenül egyetlen nővel sem, és soha nem bánnék másként egy nővel, mint ahogy szeretném, hogy velük bánjanak. Apátok hibázott, bocsánatot kért, és tanult belőle. Erről szól az élet."

Még augusztus 6-án – amikor már sejthető volt, hogy Cuomo le fog mondani – egy véleménycikket publikált a RT felületén Alexandra „Tara" Reade.

Tara Reade először 2020 márciusában állt elő azzal, hogy Joe Biden szexuálisan zaklatta őt, még 1993-ban, amikor a gyakornoka volt a washingtoni szenátusban:

Biden a kongresszus épületében falhoz szegezte, az ujjaival beléhatolt, erőszakkal megcsókolta, közben pedig azt lihegte a fülébe, hogy szexelni akar vele.

Ezt követően kirúgta őt, vélhetően azért, mert nem feküdt le vele. Miután a volt gyakornok elmondta a vele történteket, a demokrata párti média azonnal rátámadt, hazugnak bélyegezve őt.

Tara Reade az augusztus 6-i cikkében – amelyet Cuomo lemondásának a hírére ismét megosztott a közösségi oldalán – emlékeztetett rá: a demokrata politikus 2013 májusában még arról tweetelt, hogy

– véli Tara Reade. És pontosan ez ismétlődött meg kedden, amikor a demokrata politikus mentegetőzött a szexuális zaklatási botrányai ügyében.

Tara Reade már a kezdetektől fogva a támogatásáról biztosította Andrew Cuomo áldozatait.

Tara Reade valódi vizsgálatot követel Joe Biden elnök ellen

Közvetlenül Cuomo bejelentése után Tara Reade nyilatkozott a Fox Newsnak. Joe Biden leghíresebb feltételezett áldozata valódi vizsgálatot követelt a hivatalban lévő elnök ellen, az általa felhozott vád alapján, miszerint zaklatta őt ezelőtt 28 évvel az akkor még szenátor Biden. Ugyanakkor arról beszélt, hogy

Tara Read Cuomo lemondását üdvözölte, szerinte ez egy lépés abba az irányba, hogy a teljhatalommal bíró emberek sem maradhatnak büntetlenek. Végezetül hozzáfűzte, hogy véleménye alapján

Joe Bidennek le kellene mondania, New York kormányzójához hasonlóan.

A hivatalban lévő amerikai elnököt eddig összesen 8 nő vádolta meg szexuális zaklatással. Biden ugyanakkor mindent tagad, elmondásai alapján

A demokrata párti média pedig az elnököt és nem a feltételezett áldozatait biztosítja a támogatásáról.

Így változott a CNN-es Chris Cuomo álláspontja bátyja szexuális zaklatásai ügyeiben

Júniusban, a Tűzfalcsoport alapján írtunk arról, hogy mivel több demokrata politikus is nyomást gyakorolt Andrew Cuomóra, az beleegyezett, hogy független vizsgálatot indítsanak. Valószínűleg azonban nem volt tisztában a függetlenség fogalmával, mivel egy általa választott volt bírónőt bízott meg a nyomozás lebonyolításával. Párttársai azonnal jelezték elégedetlenségüket, ezért már másnap úgy döntött, hogy az államügyész folytassa le a vizsgálatot. Ezután egyszerűen csak úgy tett, mintha semmi sem történt volna.

A tanácsot a testvérétől, Chris Cuomótól kapta, aki a CNN műsorvezetője - amúgy jogász.

Andrew Cuomo és Chris Cuomo Forrás: Getty Images via AFP/2018 Getty Images/Dia Dipasupil

A szexuális zaklatás vádjával kapcsolatos kommunikációhoz Chris Cuomo adott tanácsokat bátyja stábtagjainak, többek között a „cancel culture-t" (vagyis az „eltörlés kultúráját") emlegetve azt mondta neki, hogy

NE MONDJON LE TISZTSÉGÉRŐL.

Mivel erre a tényre fény derült, kénytelen volt a műsorában, a Cuomo Prime Time-ban bevallani, hogy tanácsokat adott a stábnak, a kommunikációs csapatnak és bátyja ügyvédeinek.

A Fox News augusztus 10-én arról írt, hogy

Chris Cuomo felmérve a realitásokat, változtathatott álláspontján és azt tanácsolta bátyjának, hogy mondjon le, mivel politikai értelemben nem élheti túl a történteket.

A kritikusok ezzel azonban nem elégedtek meg, hanem

arra kérik a CNN-t, hogy a nyilvánvaló elfogultsága miatt függessze fel a Cuomo Prime Time műsor sugárzását.

Az ultraliberális CNN erre nem hajlandó reagálni, ugyanakkor a Cuomo Prime Time ezen a héten még nem volt műsoron, de a hivatalos magyarázat szerint azért, mert Chris Cuomo a nyári szabadságát tölti.

A járványügyi halálozási adatok meghamisításával is gyanúsítják Cuomót

Szintén beszámoltunk róla, hogy még februárban Andrew Cuomo ellen a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az ügyészség vizsgálatot indított a járványügyi adatok szándékos eltitkolása miatt. Később New York állam republikánus képviselői impeachment eljárást kezdeményeztek a demokrata kormányzó ellen, de a lemondásával ez tárgytalanná vált.

A gyanú alapján

Cuomo szándékosan titkolta el a koronavírus-járvány halálos áldozatainak valós számát New York állambeli idősotthonokban, az eltérés legalább 50 százalékos lehet.

A demokrata politikus az általa „sikeresnek" mondott járványügyi intézkedéseiről könyvet is írt, a „kiváló" járványügyi sajtótájékoztatói miatt pedig Emmy-díjat kapott.

Cuomo járványügyi tanácsadójának, Melissa DeRosának korábban kiszivárgott egy beszélgetése, amelyben beismerte:

A csalássorozat ráadásul sokáig tartott, az ügyészség jelentése és a kiszivárgott beszélgetés alapján 2020. március 25. és 2021. január 19. között zajlott ez a folyamat.