Már a curry kifejezést is rasszistának tartják

A Curry egyszerűen olyan ételeket jelent, amelyek gazdagon fűszerezett mártással, hússal vagy zöldségekkel főztek.(illusztráció)
Vágólapra másolva!
A curry szó került a figyelem középpontjába, miután néhányan azt állították, hogy rasszista és a keresztény, fehér felsőbbrendűségből ered az indiai ételek elnevezése, ami ráadásul egy gyarmatosítás kori félrehallásból származik - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 
Vágólapra másolva!

Egyes progresszív véleményvezérek szerint a brit gyarmatosítás egyik relikviája, és rasszista is, ezért a továbbiakban nem kellene használni a "curry" szót. Erre Chaheti Bansal gasztroblogger is buzdított egy bejegyzésében.

A curry egyszerűen olyan ételeket jelent, amelyeket gazdagon fűszerezett mártással, hússal vagy zöldségekkel főztek (illusztráció) Forrás: Origo

Mint mondta, van egy szólás, miszerint az ételek elkészítési módja Indiában 100 kilométerenként változik, mi mégis csak ezen az egy néven nevezzük, amit ráadásul fehér emberek terjesztettek el, akik nem vették a fáradságot, hogy megtanulják az ételeink igazi nevét. Hozzátette, nem hívhatunk minden dél-ázsiai ételt currynek.

Bansal később azonban elismerte, hogy a curry szót nem lehet teljesen törölni a szótárakból, mivel az őslakos népek is gyakran használják ezt az ételeik leírására.

A partnerem Srí Lanka-i, és vannak maláj és tamil barátaim, akik szintén használják a curry szót. De nem szabad összemosni az ételeket, és mindent így hívni, mondta Bansal.

A curry szó egyenesen a keresztény, fehér felsőbbrendűségben gyökerezik Ilyse R. Morgenstein Fuerst, a Vermonti Egyetem vallástudományi docense szerint. Mint kiemelte:

Morgenstein továbbá azt állította, hogy a britek a korban fűszerezett, de nem túl fűszeres ételeket kerestek, ami megfelelt a gyarmatosítók ízlésének.

-tette hozzá.

Egyébként a GB News csatornának nyilatkozott Cyrus Todiwaia indiai szakács, aki azt mondta, hogy nem tartja rasszistának a curry kifejezést. Szerinte inkább csak arról van szó, hogy a szó elterjedése nagy részben annak volt köszönhető, hogy az indiai szakácsok nem tanították meg a briteknek azt, hogy mi az ételeik közötti különbség.