Több nagyobb szlovén városban is a 12-18 év közötti diákok oltakozására buzdítanak a hatóságok, hogy még az iskolakezdés előtt növeljék ebben a korcsoportban az átoltottság arányát - írta a helyi sajtó pénteken.

Miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) májusban a 12-15 éves kiskorúak számára is ajánlotta a Pfizer-BioNTech-féle vakcinát Szlovéniában is megkezdték ennek a korosztálynak az oltását.
A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 950 331-en kaptak védőoltást, közülük 845 534-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 45, illetve 40 százaléka. Ugyanakkor a 12-18 év közötti korosztályban ez az arány 14, illetve 8,5 százalék. A hatóságok azt szeretnék elérni, hogy még az iskolakezdés előtt minél több diák kapja meg az oltást, hogy a hagyományos tanévkezdés ne kerülhessen veszélybe.

Koronavírus elleni vakcinával oltanak be egy embert a szlovéniai LjubljanábanForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Ales Beno

A szlovén kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottsága azt is javasolta a kabinetnek, hogy a felsőoktatási intézményekhez hasonlóan az általános és középiskolákban is kössék védettségi igazoláshoz a jelenléti oktatást szeptembertől. Azoknak, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, kétnaponta kellene teszteltetniük magukat.

Péntekre 199 új fertőzöttet szűrtek ki az országban. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt egy napon nem halt meg senki. A koronavírusos betegek közül 42-en vannak kórházban, hatan közülük intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 308 új esetet azonosítottak, a háromszorosát az egy héttel korábbinak, így a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 366 ezret. A Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon két beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8280-ra emelkedett. Kórházban 199 beteget ápolnak, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen. 

Az Európai Unió digitális Covid-igazolását ellenőrzi egy horvát határőr a Horvátország és Szlovénia közötti Bregana határállomásonForrás: MTI/EPA/Antonio Bat

A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1 674 878-an kaptak védőoltást - a jogosultak 41,3, a felnőtt lakosság 49,6 százaléka -, közülük 1 540 880-an már a második adagot is.

A horvát válságstáb pénteken további két héttel meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő korlátozásokat. Az országban továbbra is kötelező a maszk viselése zárt térben, a vendéglátóhelyek pedig csak 24 óráig tarthatnak nyitva. A rendezvények látogatását és a beutazást is védettségi igazoláshoz kötötték.