Skóciában négyéves kortól, szülői beleegyezés nélkül változtathatnak nemet a gyerekek

gender nem nemek társadalmi
Vágólapra másolva!
A tanároknak azt is tanácsolják a skótok, hogy a diákok új neveit és személyes névmásaikat használják majd az iskolában, miután a gyermekek eldöntötték melyik nemhez tartoznak - írja a Mandiner a Daily Mailre hivatkozva. 
Vágólapra másolva!

A skót kormányzat döntése értelmében a skót kisgyerekek nemet válthatnak négyéves koruktól.

(illusztráció) Forrás: Origo

Az új útmutatás szerint azokat a tanulókat, akik nemet akarnak váltani, a tanároknak támogatni kell. A transzneműséget bemutató könyvek pedig iskolai tananyagként fognak megjelenni a minapi határozat értelmében.

Az új oktatási metódus értelmében a gyermekeknek a jövőben nem kell majd a szülők beleegyezését kérni a nemváltoztatáshoz – számol be a dailymail.com. Skócia kormánya mindemellett azt javasolja a tanároknak is, hogy támogassák a nemet váltani akaró tanulókat a döntésükben. A pedagógusokat egy útmutató is fogja segíteni a munkájukban. A tanároknak azt is tanácsolják, hogy a diákok új neveit és személyes névmásaikat használják majd az iskolában,

miután a gyermekek eldöntötték melyik nemhez tartoznak.

A döntés értelmében óriási győzelmet aratott az LMBTQ-lobbi Forrás: shutterstock.com

További „könnyítést" jelent a gyermekeknek, hogy a jövőben csak szóban kell majd a nemváltásukat bejelenteni, mindezt pedig nem kell majd hivatalosan regisztrálni semmilyen módon. Az útmutató – amely szerint a tanároknak nem kell beszámolniuk a szülőknek – támogatja a transznemű fiatalok jogait – vélte a skótok oktatásügyi államtitkára.