Százezreket fenyeget az újabb áradás, földcsuszamlás Japánban - videó

Torrential rain continues in Japan WEA weather DIS disaster heavy rain Horizontal RAIN
The flood occurs due to heavy rain in Kurume City, Fukuoka Prefecture, western Japan, on August 14, 2021. Local residents are rescued by a boat. According to the Japan Meteorological Agency, there has been a stationary active front extending east and west in Japan, causing heavy rains nationwide. People must be wary of sediment-related disasters and inundation. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Tosei Kisanuki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
A tartós heves eső újabb áradást, földcsuszamlásokat okozott pénteken és szombaton a Japán délnyugati részén található Kjúsú szigeten. Előzőleg a hatóságok több százezer lakost szólítottak föl, hogy biztonságos helyre menjen otthonából.
Vágólapra másolva!
Forrás: AFP/Handout

A japán tévé szombat reggel bemutatott képsorai szerint gumicsónakokon mentették ki a lakosokat a víz fogságából Szaga prefektúrában. Az időjárási katasztrófának eddig egy halálos áldozata van egy földcsuszamlásban, két ember pedig eltűnt Nagaszaki prefektúrában. Többen megsérültek.
Kjúsú egyik részén

az elmúlt három napban 956 milliméternyi eső esett.

A japán meteorológiai szolgálat figyelmeztetett, hogy a heves esők sorozatának nincs vége, a front északkelet felé vonul. Az elmúlt évtizedben évente átlagosan 1500 földcsuszamlás történt Japánban, kétszer annyi, mint a megelőző évtizedben. A szakértők ezt a klímaváltozás hatásának tudják be a dpa hírügynökség jelentése szerint.