Az összeomlást előidéző Biden megszólalt, szerinte mindenki hibás, csak ő nem

politics Horizontal HEADSHOT PRESS CONFERENCE
US President Joe Biden speaks on climate change, creating jobs, and restoring scientific integrity before signing executive orders in the State Dining Room of the White House in Washington, DC on January 27, 2021. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Joe Biden, az Egyesült Államok demokrata elnöke Washingtonban állt a nyilvánosság elé, hogy az afgán helyzetről tájékoztassa az országot. Kiemelte, hogy kitart a döntése mellett, miszerint ki kellett vonni az amerikai csapatokat, majd az afgán hadsereget és a korábbi elnököt hibáztatta azért, hogy a szélsőséges tálibok gyakorlatilag néhány hét leforgása alatt elfoglalták a teljes országot.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok 20 év után vonta ki a csapatait Afganisztánból, a szakértők pedig már akkor figyelmeztettek, hogy az amerikai hadsereg távozását követően rövidesen a tálibok kezére kerülhet teljes Afganisztán. Joe Biden ennek ellenére Washingtonban elmondta, hogy nem számítottak arra, hogy az események ilyen gyorsasággal fognak lezajlani, azonban továbbra is kitart a kivonulással kapcsolatos döntése mellett.

"Szilárdan a döntésem mögött állok. 20 év után sok nehézség árán megtanultam, hogy az amerikai csapatok kivonására sosem jön el a legalkalmasabb pillanat" - mondta Joe Biden a Fehér Házban tartott beszédében.

Joe Biden Forrás: AFP/Mandel Ngan

Biden ezt követően az afgán hadsereget kezdte hibáztatni az országban kialakult katasztrofális helyzet miatt, miközben az igazság az, hogy Biden hátat fordított nekik és magukra hagyta őket. "Az amerikai csapatok nem tudnak harcolni, nem fognak harcolni és nem fognak meghalni egy olyan háborúban, amelyben az afgán erők sem hajlandóak önmagukért harcolni" - jelentette ki az Egyesült Államok demokrata elnöke.

- tette hozzá.

Biden tehát mindenkit hibáztat, a felelősséget viszont nem kívánja vállalni azért a drámai helyzetért, amit az ő döntése idézett elő.