Macron: Újabb bevándorlási hullámok érhetik el Európát

MACRON, Emmanuel
Párizs, 2020. december 17. Emmanuel Macron francia köztársasági elnök a párizsi Elysée-palota előtt 2020. december 16-án. A francia elnöki hivatal bejelentette, hogy 2020. december 17-én Emmanuel Macron francia államfő koronavírus-tesztje pozitív lett, ezért hét napra karanténba vonul. MTI/EPA/Ian Langsdon
Vágólapra másolva!
Az afganisztáni ingatag helyzet azzal a következménnyel járhat, hogy újabb bevándorlási hullámok érhetik el Európát - jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök hétfőn, hozzátéve, hogy emiatt Franciaország Németországgal és más európai államokkal együtt kezdeményezi, hogy átütő és összehangolt választ adjanak erre a kihívásra a tranzitországok segítségével.
Vágólapra másolva!

Macron azt mondta, hogy Franciaország továbbra is védelmet fog nyújtani a legkiszolgáltatottabb embereknek, és ki fogja venni a részét a terhek szervezett és igazságos nemzetközi elosztásában. A francia államfő szolidaritásra és a menekülteknek nyújtandó védelem kritériumainak összehangolására szólított fel.

„Az afganisztáni zűrzavarból az iszlamista fegyveres csoportok próbálnak majd hasznot húzni” - mondta Macron televíziós beszédében.

Emmanuel Macron Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A tálibok hatalomátvétele Afganisztánban a nemzetközi béke és biztonság elleni kihívás egy közös ellenséggel szemben. Mint mondta, Franciaország mindent megtesz annak érdekében, hogy Oroszországgal, az Egyesült Államokkal és Európával hatékonyan tudjon együttműködni a közös érdekük érvényesítéséért.

- fogalmazott Macron.

Azt is mondta, Franciaország továbbra is harcolni fog az iszlamista terrorral szemben,

Afganisztán nem válhat újra a terroristák menedékévé.

A francia elnök szerint a francia hatóságok most azon dolgoznak, hogy biztonságba helyezzék az Afganisztánban tartózkodó francia állampolgárokat, illetve azokat az afgánokat - tolmácsokat, sofőröket, szakácsokat és másokat -, akik korábban segítették Franciaországot.

- mondta.

Franciaország védelme alatt állnak jelenleg az Európai Unió afganisztáni képviselői, illetve az uniós képviselet afgán segítői is.