Egy nappal azt követően, hogy az iszlamista szélsőséges tálibok elfoglalták Kabult, és átvették az irányítást az ország fölött, több ezren próbálnak elmenekülni az országból. Németország tervei szerint legalább 10 ezer embert akarnak kimenteni az országból. Az uniós külügyminiszterek pedig kedden tartanak rendkívüli ülést a kialakult helyzetről. 

Több száz, Afganisztánból menekülni akaró civil hatolt be a kabuli nemzetközi repülőtérre, az ott lévő amerikai csapatok a levegőbe lőttek a tömeg oszlatására - közölte a Reuters hírügynökséggel hétfőn egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő. Meg nem nevezett magas rangú amerikai tisztségviselők szerint

a káoszban legalább hét ember meghalt.

Néhányan azután haltak meg, hogy lezuhantak egy C-17-es típusú amerikai katonai szállító repülőgépről, amelynek belekapaszkodtak az oldalába a felszállás előtt.

A tájékoztatás szerint a katonák azért használtak fegyvert, hogy úrrá legyenek a kifutón kialakult káoszon, az emberek ugyanis egy amerikai katonai repülőgépre szerettek volna feljutni. "A tömeg irányíthatatlanná vált". Eddig öt halottról tudni.

"Bár ez a mi repülőterünk, csak azt látjuk, hogy a diplomatákat kimenekítik, míg mi továbbra is bizonytalanságban várunk" - panaszolta a Reuters hírügynökségnek egy helyszínen tartózkodó afgán emberi jogi aktivista. A közösségi médiára szintén felkerültek videofelvételek, amelyeken látható, hogy a katonák a levegőbe lőnek.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő mindeközben a Reutersnek azt mondta, hogy a kabuli repülőteret védő amerikai erők megöltek két fegyverest két különböző eset során az elmúlt 24 órában.

Az előzetes jelentések szerint a fegyveres támadók a tömegbe lőttek

- közölte.

Teljes a káosz a kabuli repülőtérenForrás: AFP/Wakil Kohsar

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma vasárnap további ezer fegyverest rendelt a helyszínre, ezzel már körülbelül hatezer katona dolgozik az amerikai állampolgárok, illetve a korábban nekik dolgozó afgánok evakuálásán. Az emberek már vasárnap este megrohamozták a repülőteret, miután a tálib lázadók harc nélkül behatoltak Kabulba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. Asraf Gáni afgán elnök elmenekült az országból, a tálibok pedig a főváros teljes területét ellenőrzésük alá vonták.

A tálib győzelem hírére több nagy légitársaság - köztük a United Airlines és a British Airways - elirányította járatait az afgán légtérből, a Flightradar24 repülőgép-követő szolgálat pedig azt közölte, hogy több utasszállító gép az Afganisztánnal szomszédos Irán és Pakisztán légterén repült át.

Az afgán légi közlekedési hatóság úgyszintén nem javasolta a légitársaságoknak az afgán légtér használatát.

A légitársaságok és a kormányok az elmúlt években nagyobb óvatossággal viszonyulnak a konfliktus-zónák légtereihez, miután

az elmúlt években két repülőgépet is lelőttek ilyen módon föld-levegő rakétákkal.

Az egyiket 2014-ben Kelet-Ukrajna fölött, egy ukrán gépet pedig tévedésből az iráni hadsereg lőtt le 2020-ban. Egyik légiszerencsétlenségnek sem volt túlélője.

A német külügyminisztérium egyik szóvivője hétfőn közölte, hogy a kifutópályát elözönlő tömeg miatt egyelőre leállították az evakuálást.

Németország azt tervezi, hogy egy erre a célra kialakított légifolyosó segítségével menekíti ki azt a kétezer afgánt - először nőket és emberi jogi aktivistákat -, akik a német csapatoknak dolgoztak.

Ennyi embert mentene ki Merkel

A német hadsereg hétfőn elindított mentőakciójával nagyjából tízezer embert kell kimenekíteni a tálibok uralma alá került Afganisztánból - jelentette ki Angela Merkel kancellár Berlinben. A kormányfő a pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) választmányi ülésén részt vevők beszámolói szerint hangsúlyozta, hogy a Bundeswehr képességei korlátozottak, így a műveletet csakis a kabuli nemzetközi repülőteret biztosító amerikai alakulatok támogatásával lehet végrehajtani. 

A német katonáknak hozzávetőleg tízezer embert kell kimenekíteniük. Egy 2500 fős csoportot már korábban nyilvántartásba vettek, ide a Bundeswehr segítői tartoznak családostól. Egy részüket már eljuttatták Németországba, 600 emberről pedig egyelőre nem tudni, hogy már kijutottak-e Afganisztánból. A másik csoportba többek között emberi jogi aktivisták és ügyvédek tartoznak, ez nagyjából kétezer főt jelent, de őket is a családjukkal együtt kell kimenekíteni - fejtette ki a kancellár.

A német légierő Airbus A400M szállító repülőgépe felszáll a Hannover közelében fekvő wunstorfi légitámaszpontról 2021. augusztus 16-ánForrás: MTI/AP/dpa/Hauke-Christian Dittrich

A légierő első szállítógépei hétfő délelőtt indultak egy németországi bázisról. A tervek szerint a művelet központja az üzbegisztáni főváros, Taskent lesz, oda szállítják majd Kabulból a tálibok bosszúja elől kimenekítendő afgánokat és a német állampolgárokat. Biztonságukról a gyorsreagálású hadtest (DSK) ejtőernyős vadász egységei gondoskodnak. A kimenekítettek Taskentből charterjáratokkal jutnak majd el Németországba. Az utolsó német katonai egység június végén tért haza Afganisztánból, lezárva a Bundeswehr csaknem húsz évig tartó küldetését.

Rendkívüli ülés lesz

Az EU-tagországok külügyminiszterei rendkívüli tanácskozást tartanak kedden az Afganisztánban kialakult helyzetről, videokonferencia keretében - közölte a miniszteri tanács sajtószolgálata. "A legújabb afganisztáni fejleményeket, valamint a partnerekkel az elmúlt napokban és órákban folytatott intenzív tanácskozásokat követően úgy döntöttem, hogy kedd délután rendkívüli tanácskozásra hívom össze az uniós tagállamok külügyminisztereit" - jelentette be hétfő délutáni Twitter-üzenetében Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője. 

A maximális önmérsékletre szólította fel a tálibokat és az afganisztáni konfliktus többi résztvevőjét António Guterres ENSZ-főtitkár. A világszervezet vezetője – a hivatal által kiadott közleményben – hangsúlyozta, hogy nagy aggodalommal követi az afganisztáni helyzetet. Egyben felszólította a tálibokat és minden más felet, hogy az életek védelme és a humanitárius szükségletek kielégítése érdekében tanúsítsanak maximális önmérsékletet.

Az Európai Unió alkalmazottainak és polgárainak biztonsága a legfontosabb – jelentette ki Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke. Twitter-bejegyzésében hangsúlyozta: Az uniós polgárok, a személyzet és családtagjaik biztonsága rövid távon prioritást élvez. Hasonlóképpen egyértelmű, hogy sok tanulságot kell levonni a történtekből.