Brit külügyminiszter: Nem szabad megengedni, hogy Afganisztán újra a Nyugat ellen irányuló terrortámadás bázisa legyen

II. ERZSÉBET; RAAB, Dominic; JOHNSON, Boris; HUNT, Jeremy; MAY, Theresa
Dominic Raab brit külügyminiszter
Vágólapra másolva!
A nyugati hatalmaknak pragmatikusan kell viszonyulniuk a tálibok felé, és igyekezniük kell mérséklő hatást gyakorolni az új afgán vezetésre - mondta a brit külügyminiszter kedden, a Sky News hírtévének adott nyilatkozatában.
Vágólapra másolva!

Dominic Raab ugyanakkor leszögezte: nem engedhetik azt sem, hogy Afganisztán ismét egy Nyugat ellen irányuló terrortámadás bázisa legyen, utalva a 2001. szeptember 11-i terrortámadásra, amelyet az akkor Afganisztánban bujkáló Oszama bin Laden al-Kaida nevű terrorszervezete követett el.

Dominic Raab brit külügyminiszter Forrás: MTI/EPA/Neil Hall

London attól tart, hogy a tálibok kormányra kerülésével, valamint azzal a hatalmi vákuummal, amely a nyugati csapatkivonást követően keletkezett Afganisztánban, az országban újra megvethetik a lábukat az olyan terrorszervezetek, mint az al-Kaida és az Iszlám Állam.

Raab hozzátette azt is, hogy London minden befolyását latba veti annak érdekében, hogy pozitívan befolyásolja az új afgán vezetést, egyebek közt gazdasági és diplomáciai intézkedések formájában.

A tárcavezető nem cáfolta a riporter ama felvetését, mely szerint a tálibok "pusztán bűnözők bandája", ám sietett leszögezni, hogy most ők kerültek hatalomra, és ezt el kell fogadni. Hozzátette, hogy a közeljövőben nem lát lehetőséget arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön az új afgán vezetéssel, de elmondta azt is, hogy a felek "valamiféle párbeszédet" mégis folytatnak egymással.

A kabuli nemzetközi repülőtérrel kapcsolatban, ahol az elmúlt napokban az Afganisztánból kétségbeesetten menekülni akarók tömegei miatt káosz alakult ki azt mondta, a helyzet azóta némiképp stabilizálódott.