Új-Zélandon fél év után ismét közösségi koronavírus-fertőződést regisztráltak a hatóságok keddi tájékoztatása szerint.

Az egészségügyi minisztérium közölte: az esetet Aucklandben jegyezték fel, és egyelőre nem találtak arra utaló jelet, hogy külföldi eredetű a fertőződés.

Új-Zélandon február 28-án regisztráltak legutóbb közösségi fertőződést. Azóta a szigetországban észlelt összes eset külföldi eredetű volt, és a határon kiszűrték a fertőzötteket.

Az eset miatt országos zárlatot jelentett be kedden Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök.

A zárlat Aucklandben - valamint a tőle mintegy 85 kilométerre található Coromandelben, ahová a fertőzött személy ellátogatott - hét, az ország többi részén pedig három napig tart majd. A négyes, legmagasabb szintű zárlat értelmében bezárnak az iskolák, irodák és minden, nem létfontosságú cikket árusító bolt is.

Ardern hozzátette, hogy az új fertőződést vélhetően a koronavírus delta variánsa okozta, ám ezt egészségügyi hatóságok még nem erősítették meg. A miniszterelnök nem zárta ki azt sem, hogy további fertőződésekre bukkannak.

Új-Zélandon február 28-án regisztráltak legutóbb közösségi fertőződéstForrás: AFP/Marty Melville

Nyugalomra intették a lakosságot

Ahogy korábban az egészségügyi minisztérium, Ardern is hangsúlyozta, csak az idejekorán meghozott szigorú korlátozások teszik lehetővé, hogy az élet minél előbb visszazökkenjen a régi kerékvágásba.

Mint mondta, azért döntöttek így, mert jobb egyből szigorítani és fokozatosan enyhíteni, mintsem alacsonyabb fokozatú zárlatot elrendelni, hogy aztán a járvány gyorsan terjedjen.

A lakosságot nyugalomra intették, és kérték a türelmüket és az együttműködésüket, míg több információt gyűjtenek az újonnan regisztrált esetről.

Az ötmillió lakosú csendes-óceáni szigetországban eddig 2570 fertőzöttet regisztráltak, és 26-an haltak bele a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségbe (Covid-19).