Gitanas Nauseda litván elnök szerint az Európai Uniónak aktívabb politikát kell folytatnia az illegális migráció elleni harcban, és növelnie kell a közösség külső határainak védelmét szolgáló pénzügyi hozzájárulását.

A litván elnöki hivatal szerdai közleménye szerint az államfő David Sassolival, az Európai Parlament elnökével folytatott vilniusi tárgyalásai alkalmával mondta ezt. 

Gitanas Nauseda litván elnökForrás: AFP/Petras Malukas

Nauseda szerint nemcsak a déli, hanem a keleti uniós határoknál is tapasztalható a migrációs nyomás növekedése, és ebben a helyzetben felül kell vizsgálni az unió migrációs politikáját, az erre vonatkozó előírásokat.

Litvániának 1070 kilométer hosszú a schengeni határa van, ezen belül 680 kilométeres a fehéroroszországi határszakasza. A litván hatóságok ezen a szakaszon négyméteres drótkerítést létesítenek, amely tetejére szögesdrótot rögzítenek.

Illegális bevándorlók a litvániai Rudninkai gyakorlótéren létesített sátortábor kerítésénél Vilniustól délreForrás: MTI/AP/Mindaugas Kulbis

A kerítés előtt is három méter magas szögesdrótakadály lesz. Ezekre a munkálatokra számítások szerint 152 millió eurót költenek saját költségvetési forrásokból. Vilnius azt remélte, hogy ehhez az uniótól is kap pénzügyi támogatást, de Brüsszel egyértelművé tette, hogy akadályok és határkerítések építéséhez nem járul hozzá.

Múlt pénteki összesítés szerint az idén addig hozzávetőleg 4100 ember lépte át illegálisan a fehérorosz-litván határt, negyven országból érkeztek, többségük Irakból. Ezt ötvenszer több, mint tavaly egész évben. Litvánia és az EU is azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy szándékosan engedi át a migránsokat az EU felé, válaszul a rezsimje elleni nyugati büntetőintézkedésekre. Nauseda a minap elrendelte a hadsereg bevetését is a határvédelemre.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter közölte szerdán, hogy Vilnius tiltakozó jegyzéket adott át Minszknek amiatt, hogy egy tucat fehérorosz határőr megsértette a litván határt. 

Tájékoztattuk Fehéroroszországot a komoly aggodalmunkról és még egy provokációról a határon, ahol a helyzet amúgy is feszült"  - mondta Landsbergis, és felszólította Minszket, hogy tartózkodjon az ilyen, provokációnak minősíthető lépésektől.

A litván határőrség közölte: a fehérorosz határőrség tizenkét embere kísért a határhoz egy több mint harminc főből álló csoportot, amely megkísérelt behatolni az ország területére, de a litván határőrök második figyelmeztetése után visszafordult.

Az incidensről videófelvétel készült, és Vilnius tájékoztatta róla az Európai Uniót és a NATO-t.