A török hadsereg tüzérsége kedden tüzet nyitott az északkelet-szíriai Haszaka tartományban lévő Abu Raszejn városának külterületére. A SANA szíriai állami hírügynökség jelentésében azt írta, hogy több mint 50 lövedék csapódott be a területre.

Az értesülés szerint Dardara faluban a lövések civilek házait találták el, egy nő meghalt, több más ember pedig megsebesült.

Török katonák bevetésre készülnek a Béke Forrása fedőnevű hadművelet kezdetén a Szíriával közös határnál, a délkelet-törökországi Sanliurfa tartomány Akcakale településénél 2019. október 9-énForrás: MTI/EPA/-

Négy napja, augusztus 14-én Abu Raszejnt és környékét az Ankara által támogatott szíriai fegyveres ellenzéki erők lőtték. Akkor még nem jelentettek áldozatokat, de az épületekben anyagi kár keletkezett.

Kétezer négyzetméternyi terültetet ellenőríznek Szíriában

Törökország Eufráteszi Pajzs fedőnéven először 2016 augusztusában indított hadműveletet Észak-Szíriában, megtisztította északon az Azáz, Dzserablúsz, el-Báb városok alkotta háromszöget az Iszlám Államtól, valamint az általa szintén terrorszervezetnek tartott YPG-től. A török hadsereg 2018. január 20-án Olajág fedőnéven egy második nagyszabású offenzívába kezdett az YPG egyik különálló, Szíria északnyugati csücskében található területe, Afrín körzet ellen, és azt is ellenőrzése alá vonta.

A rá következő év októberében Ankara és a vele szövetséges Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű arab ellenzéki milícia Béke Forrása fedőnéven egy harmadik hadműveletet indított az YPG ellen az Eufrátesz folyótól keletre.

A három hadművelet révén Törökország több mint kétezer négyzetkilométeres területet vont az ellenőrzése alá Észak-Szíriában. Azóta az YPG rendszeresen hajt végre támadásokat a török erők és szövetségeseik ellen a törökországi határhoz közeli térségben.