Biden és Johnson is részt vesz a G7-ek Afganisztánnal foglalkozó ülésén

A dán titkosszolgálat segített az USA-nak kémkedni a német Angela Merkel után, Joe Biden
US President Joe Biden speaks on the economy at Cuyahoga Community College Manufacturing Technology Center, on May 27, 2021, in Cleveland, Ohio. (Photo by Nicholas Kamm / AFP)
Vágólapra másolva!
Joe Biden amerikai elnök és Boris Johnson brit kormányfő kedden telefonon megállapodott abban, hogy részt vesznek a világ hét legfejlettebb ipari országa (G7) jövő heti, Afganisztánról szóló virtuális csúcstalálkozóján - tudatta közleményében a Fehér Ház és a Downing Street.
Vágólapra másolva!

Washingtoni közlés szerint a két politikus egyetértett abban, hogy a tálibok afganisztáni hatalomra kerülését követően meg kell vitatni a velük kapcsolatos közös megközelítést és stratégiát.

Biden és Johnson egyetértett abban, hogy a tálibok afganisztáni hatalomra kerülését követően meg kell vitatni a velük kapcsolatos közös megközelítést és stratégiát Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Boris Johnson, akinek az országa jelenleg betölti a G7-es csoport (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Japán, Kanada, Németország és Olaszország) elnöki tisztét, hétfőn egy ilyen csúcstalálkozóra szólított fel, miközben a nemzetközi közösség egyelőre tanácstalan.

Bírálták Biden döntését a csapatok kivonásáról

A Downing Street tájékoztatása szerint a brit miniszterelnök és az amerikai elnök a beszélgetés során üdvözölte a kimenekítési műveletben mutatott amerikai-brit együttműködést.

A beszélgetéssel összefüggésben Washingtonban azt emelték ki, hogy Afganisztánnal kapcsolatban megvitatták "a szövetségesek és a demokratikus partnerek közötti folyamatos szoros együttműködés szükségességét".

Joe Biden első alkalommal tárgyalt egy állam vagy kormány vezetőjével az afgán főváros eleste óta. Az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció, a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem jegyében 20 évig katonailag beavatkozott Afganisztánban. Ebben az Egyesült Királyság is fontos szerepet játszott.

Az Egyesült Királyságban nyíltan bírálták Joe Biden döntését,

hogy augusztus 31-ig kivonja az utolsó amerikai csapatokat Afganisztánból, és azt, ahogy ezt a műveletet Washington irányítja.