Önálló magyar mentőakció indul Kabulba

aviation TOPSHOTS Horizontal
Afghans crowd at the tarmac of the Kabul airport on August 16, 2021, to flee the country as the Taliban were in control of Afghanistan after President Ashraf Ghani fled the country and conceded the insurgents had won the 20-year war. (Photo by - / AFP)
Vágólapra másolva!
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tartott szerda délelőtt az Afganisztánban rekedt magyar állampolgárokról. Kedden a minisztérium azt közölte, 26 magyar állampolgár kihozataláról hazánk már megállapodott egy katonai szövetségessel. Rajtuk kívül még más magyar állampolgárok is jelentkeztek a minisztériumnál, kihozataluk pontos részleteit azonban biztonsági okokra hivatkozva nem hozzák nyilvánosságra. Az államtitkár kiemelte, Magyarország nem fog olyan elvi nyilatkozatot tenni, hogy befogadják az afgánokat, azonban egy csoport esetében tesznek kivételt, akik a magyar csapatokat segítették Afganisztánban, ők főleg tolmácsok és egyéb segítők. 
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, több magyar állampolgár rekedt Kabulban, akik arra várnak, hogy kimenekítsék őket. Sajtóinformációk alapján egy részük egy Dubajban bejegyzett magyar érdekeltségű biztonsági cég alkalmazottjai, akik Hollandia afganisztáni nagykövetségének a védelmét látták el.

A vállalatnak 26 olyan alkalmazottja van, akik magyar állampolgárok, tehát róluk lehet szó.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium keddi közleményében azt írta, hogy

a kihozatalukról hazánk már megállapodott egy katonai szövetségessel.

Más magyar állampolgárok is jelentkeztek a minisztériumnál, kihozataluk pontos részleteit azonban biztonsági okokra hivatkozva nem hozzák nyilvánosságra.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Forrás: MTI/Illyés Tibor

A szerda délelőtti sajtótájékoztatóján Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a témával kapcsolatosan azt mondta:

– hívta fel rá a figyelmet Magyar Levente.

– hangsúlyozta.

Az utóbbi napokban különböző találgatások jelentek meg az ott lévő magyarok számáról, de

a háborús helyzetre tekintettel a parlamenti államtitkár pontos számot nem fog mondani.

Csak akkor közölnek pontos számokat, miután mindenki hazatért.

– ismertette. Magyar Levente kiemelte:

önálló magyar akció is készül az ő hazahozatalukra.

A kabuli repülőtér Forrás: AFP/Shakib Rahmani

Ezzel kapcsolatosan részleteket nem árult el a parlamenti államtitkár.

Megjelent olyan spekuláció, hogy a pápai reptéren lévő gépek különböző afganisztáni feladatokat teljesítenek, erről nem szolgál Magyarország pontos információkkal biztonsági okokra hivatkozva. Ez egy NATO-bázis, tehát Magyarországtól függetlenül is cselekedhetnek, a bázis nem magyar parancsnokság alatt áll.

– nyomatékosította a magyar álláspontot a parlamenti államtitkár.

Egy csoport esetében tesznek kivételt, van egy maroknyi ember, akik a magyar csatakokat segítették Afganisztánban, főleg tolmácsok és egyéb segítők.

– fűzte hozzá Magyar Levente.

Azt nem tudja konkrétan megmondani, hogy ezek közül hány emberen tudnak majd segíteni, de nagyjából néhány tucat magyar segítségre szoruló ember lehet.

Tegnap volt egy rendkívüli EU-s külügyminiszteri ülés (a budapesti kormány részéről ezen Magyar Levente vett részt), ennek eredményét az államtitkár kiábrándítónak minősítette, értékelése alapján

Európa csak tétlenül figyel, az afganisztáni háborúban is csak másodhegedűs volt, most pedig nem hoztak időben döntéseket.

Jelenleg az EU azon sajnálkozik, hogy az emberi jogok veszélybe kerültek, ez sajnos így van. Szerinte cinizmusra és arroganciára vall, hogy az EU felszólítja az emberi jogok tiszteletben tartására a tálibokat.

Véleménye alapján

Kérdésre válaszolva a holland nagykövetség védelmét ellátó magyar helyzetével kapcsolatosan azt mondta:

Magyar Levente azt is ismertette, hogy a tálibok rátették a kezüket az ott hagyott amerikai fegyverekre.

– közölte szintén kérdésre válaszolva.

A tálib zászló Forrás: AFP/-

„Nem magyar gépek, hanem Magyarországon szolgálatot teljesítő NATO-gépek végeztek mentést" – közölte az államtitkár, utalva arra, hogy sajtóinformációk alapján grúz állampolgárokat menekítettek ki egy magyar légibázison tartózkodó gépek.

Szintén kérdésre válaszolva azt mondta Magyar Levente, hogy az iráni-török határ érzékeny a migráció szempontjából, de oda a török hatóságok már elkezdtek határfalat építeni, amely 300 kilométeres lesz, és hamar bejezhetik.

Törökországban jelenleg 4 millió migráns tartózkodik.

Magyar Levente értékelése alapján az afgán helyzet a Nyugat presztízsvesztése, amelyet egyhamar nem tud kiemelni. Ráadásul nem ez az első, volt egy Irak, egy Szíria, egy Líbia, most egy Afganisztán és egyik sem egy sikertörténet – zárta a sajtótájékoztatóját a parlamenti államtitkár.