Obama engedte szabadon az egyik tálib vezetőt, aki az afganisztáni hatalomátvétel egyik vezéralakja

Afghan peace settlement meeting in Moscow 2021,Afghan peace settlement meeting,Moscow,press conference,Rus Horizontal
Khairullah Khairkhwa az afganisztáni hatalomátvétel egyik vezetője.
Vágólapra másolva!
Khairullah Khairkhwa 2014-ben szabadult a Guantanamo-öböli börtönből, ahova 2002-ben került. Bár Obamát figyelmeztették a lépés veszélyeiről, mégis elengedte a férfit, aki most a kabuli hatalomátvétel egyik vezéralakja - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 
Vágólapra másolva!

Öt tálib parancsnokot – köztük a mostani afganisztáni események egyik főszereplőjét – engedett szabadon a Guantanamo-öböli börtönből 2014-ben Barack Obama egy fogolycsere keretében – írja a New York Post.

Mohammad Nabi Omari (bal) és Khairullah Khairkhwa (jobbra). Mindkét tálib vezetőt Guantanamo öbölben tartották fogva és 2014-ben engedte őket szabadon az Obama-adminisztráció az alku keretében Forrás: AFP/Karim Jaafar

Az öt tálib parancsnokot egy dezertált amerikai katonáért cserélte el az akkori Obama-Biden-adminisztráció. Az amerikai hadsereg őrnagya, Robert "Bowe" Bergdahl 2009 és 2014 között volt tálib fogságban.

Bár a Pentagon jelentése is túl veszélyesnek találta az öt személy szabadon engedését, Barack Obama biztosította a közvéleményt, hogy a veszélyes harcosokat Katarba szállítják, és hogy a jövőben nem fognak bajt okozni Afganisztánban.

Ehhez képest a New York Post szerint az öt férfi közül az egyik, Khairullah Khairkhwa a mostani afganisztáni tálib hatalomátvétel, beleértve a főváros, Kabul vasárnapi elfoglalásának egyik főszereplője.

A portál cikke szerint nem sokkal szabadságuk elnyerése után a tálib ötös közül néhányan ígéretet tettek arra, hogy visszatérnek Afganisztánba az amerikaiak elleni harcba, ezért kapcsolatba léptek az ottani tálib harcosokkal.

Az Obama-Biden-adminisztráció a nyugtalanító hírszerzési jelentések ellenére sem tett semmit, így a tálib harcosok katari bázisukról zavartalanul végezhették tevékenységüket.

A nyugati diplomaták a legutóbbi „béketárgyalások" során a tálibok hivatalos képviselőiként ismerték el a szabadon bocsátott férfiakat. Khairkhwa például az idei év elején már része volt annak a hivatalos tálib küldöttségnek, amely az Egyesült Államok kivonulásának végső feltételeiről tárgyalt – írja a New York Post. A moszkvai csúcstalálkozón Biden afganisztáni nagykövete, Zalmay Khalilzaddal együtt ült a tárgyalóasztalnál, emeli ki a portál.

– idézi a New York Post Khairkhwa csúcstalálkozón elhangzott szavait.

Khairullah Khairkhwa az afganisztáni hatalomátvétel egyik vezetője Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Sefa Karacan

Khairkhwa korábban a tálibok belügyminisztereként szolgált Afganisztánban, ahol felügyelte a brutális iszlamista büntetések, például a a lefejezések és a megkövezések végrehajtását. Szeptember 11-e után Pakisztánban tartóztatták le, 2002-ben került a Guantanamo-öböli börtönbe. A Pentagon a férfit azzal vádolta, hogy szoros kapcsolatban áll Oszama bin Ladennel és az al-Kaida bizonyos tagjaival.

Az Origo korábban beszámolt már a tálibok vezetőiről. A Nyugat felelőssége kétségtelen abban, hogy ismételten a szélsőséges iszlamistáké lett Afganisztán.