Teljes kudarc a holland mentési kísérlet, utasok nélkül szállt fel a gép Afganisztánban

Kabul, 2021. augusztus 17.
Amerikai katonák őrt állnak a kabuli nemzetközi repülőtér körül 2021. augusztus 16-án. A repülőtér kifutópályáit korábban az Afganisztánból menekülni próbáló emberek ezrei ellepték, ezért délután több órára fel kellett függeszte
Kabul, 2021. augusztus 17. Amerikai katonák őrt állnak a kabuli nemzetközi repülőtér körül 2021. augusztus 16-án. A repülőtér kifutópályáit korábban az Afganisztánból menekülni próbáló emberek ezrei ellepték, ezért délután több órára fel kellett függeszteni a járatok indítását és fogadását. A kialakult káoszban legalább hét ember életét vesztette. Néhányan azután lelték halálukat, hogy lezuhantak egy C-17-es típusú amerikai katonai szállító repülőgépről, amelynek belekapaszkodtak az oldalába a felszállás előtt. MTI/AP/Shekib Rahmani
Vágólapra másolva!
A holland repülőgép fél órát várakozott a földön miután arra lett kényszerítve, hogy utasok nélkül hagyja el az afgán fővárost. Túl kevés idő állt a rendelkezésre a holland külügyminiszter tájékoztatása szerint. Óriási sorok és torlódás nehezíti az evakuálási kísérleteket. Kedden reggel egy német gép mindössze 7 utast tudott kimenekíteni az afgán fővárosból - írja a Politico.
Vágólapra másolva!

Sigrid Kaag holland külügyminiszter tájékoztatása szerint kedden este a kabuli reptéren uralkodó káoszban a Hollandia és más északi országok által küldött holland gép arra kényszerült, hogy utasok nélkül hagyja el az afgán fővárost.

Sigrid Kaag holland külügyminiszter. Forrás: AFP/Bart Maat

A De Telegraaf holland újság információ szerint a repülőgép félórát vesztegelt a reptéren miután utas nélkül kénytelen volt elhagyni az afgán fővárost. Egy holland férfi által készített videó tanúsága szerint óriási tömeg rekedt a repülőtér kapujánál.

– hangsúlyozta a holland külügyminiszter. Elmondása szerint a repülőteret ellenőrző amerikai haderő akadályozta meg azt, hogy az afgánok bejussanak a kapun.

Hollandia már hétfőn küldött egy másik repülőgépet a mintegy ezer fős követségi személyzet, afgán tolmácsok és a családtagjaik kimentésére, azonban a nemzetközi reptéren kialakult halálos események következtében nem tudott Kabulban landolni. Kedd reggel a németek is hasonlóan jártak, amikor egy repülőgépük mindössze 7 embert tudott kimenekíteni a tálibok kezére került Afganisztánból.