Az állami tévé A hattyúk tavát játszotta, miközben a KGB megpróbálta visszafoglalni a Szovjetuniót

1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
On August 19, 1991, a state of emergency was declared in Moscow and troops brought in to the city. Tanks on the Kalinin avenue (Novy Arbat). (Photo by Vladimir Fedorenko / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz történelemben meglehetősen furcsa helyet foglalnak el az 1991. augusztus 19. és 22. között végbement események. Egyrészt nagyban közrejátszottak abban, hogy megszületett az Orosz Föderáció, viszont a félresikerült puccsnak hasonlóan nagy szerepe volt abban is, hogy a Szovjetunió néhány hónap alatt összeomlott. A harminc évvel ezelőtti események nemcsak a gorbacsovi reformok kudarcáról és a KGB, valamint a keményvonalas kommunisták utolsó, a Szovjetunió megmentésére tett kísérletéről szóltak, hanem Borisz Jelcin és a "család" felemelkedéséről is. A szovjet birodalom bukását sokan ünnepelték, de a jelcini 90-es években a politikai és gazdasági krízisek sorozata miatt hamar megváltozott az emberek véleménye. Bemutatjuk, hogy milyen folyamatok vezettek a puccsig, és hogyan zajlott le a világot örökre megváltoztató három nap.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin: Aki a Szovjetunió bukásának örült, annak nincs szíve, aki visszahozná, annak nincs esze

Moszkva központjában egy kis betonból készült emlékmű áll annak a három fiatalembernek a nevével, akik 1991. augusztus 21-én este a keményvonalas kommunisták által elkövetett puccskísérlet áldozatai lettek. Bármennyire is meglepőnek tűnhet, a Szovjetunió összeomlásához, és ez által az Orosz Köztársaság születéséhez vezető eseménynek nem állítottak több szobrot, ráadásul az oroszok és a

Kremlin nem is gyakran emlékeznek meg az eseményekről, arról pedig egyáltalán nem lehet beszélni, hogy nemzeti ünnepként tekintenének rá.

"A puccs teljesen agyatlan és abszurd eseménysorozat volt" - idézte fel Grigorij Javlinszkij, a szovjet kormány gazdasági reformokért felelős tanácsadója a The Moscow Timesnak adott interjújában. "Amikor a Szovjetunió összeomlott, az emberek azt kiáltozták, hogy szabadság és győzelem. De bennem egyáltalán nem kavarogtak ilyen érzések" - emlékezett vissza az eseményekre.

Szovjet zászlót égetnek 1991. augusztus 23-án a kommunisták puccskísérlete után Forrás: AFP/Dimitri Korotayev

Oroszország a mai napig rendkívül megosztott a Szovjetunió összeomlásával kapcsolatban. A Levada Központ független felmérése szerint az oroszok 66 százaléka szerint sem a puccsot megkísérlő keményvonalas kommunistáknak, sem pedig az ellenük fellépőknek nem volt igaza, felük pedig bánja, hogy összeomlott a rendszer. Van, aki az augusztusi puccs és a Szovjetunió bukásában egy új Oroszország születését látta, mások viszont tragédiaként és árulásként élték meg az eseményeket.

Ebben a tekintetben továbbra sem történt változás, annak ellenére sem, hogy az oroszok összességében sokkal jobban élnek, mint a kommunista rendszer alatt, vagy a gazdasági és politikai káosz által sújtott 1990-es években, amikor is a zavaros privatizáció, majd később a "kölcsönrészvényekért" sémában egy maréknyi üzletember kezébe került az orosz gazdaság fele, beleértve az energetikai szektort, a telekommunikációt és az autóipart.

Sőt, éppen a 90-es évek káosza járult hozzá ahhoz, hogy az orosz társadalom egy része mára visszasírja a szovjet rendszert.

Ugyan a keményvonalas kommunisták 1991 augusztusában elbuktak, Javlinszkij szerint mégis az ő győzelmükkel zárult a puccs. "A modern Oroszország ma a puccsistáké, a biztonsági szolgálatoké. Nem sikerült végrehajtanunk a szükséges reformokat, ez pedig hatalmas szégyen" - mondta az egykoron nagy befolyással rendelkező Jabloko párt elnöke.

Orosz katonával harcol az egyik tüntető 1991. augusztus 19-én Forrás: AFP/Dima Tanin

A puccsot ugyan a keményvonalas kommunisták és a nemzetbiztonsági szolgálat emberei tervelték ki és hajtották végre, de még korábbi KGB-sek és párttagok között is nagy volt a megosztottság. Vlagyimir Putyin a mai napig elhatárolódik attól, hogy teljesen felmentse a felelősség alól a puccsot megkísérlőket, de ugyanakkor nyíltan katasztrófának nevezte a Szovjetunió összeomlását, amit éppen a puccsisták akartak megakadályozni.

Anatolij Szobcsak, Szentpétervár egykori liberális polgármestere életéről készült dokumentumfilmben pedig ő maga is nyilatkozott, hiszen a puccs alatt éppen az ő alkalmazásában állt, miközben még a KGB-nek is a tagja volt. Putyin arról számolt be, hogy nehéz volt döntést hoznia abban a tekintetben, hogy a liberális Szobcsak vagy a KGB mellé álljon 1991 augusztusában, de végül szembeszállt a puccsistákkal.

De mi történt pontosan a szovjet birodalom összeomlásához vezető napokban, és milyen események vezettek odáig, hogy a keményvonalas kommunisták és a KGB nem látott más megoldást a Szovjetunió megmentésére, csak ha visszaveszik a hatalmat Oroszország irányítása felett?

A puccshoz vezető események, a peresztrojka és a glasznoszty

Leonyid Brezsnyev 1982-es halála után a szovjet elit tudatában volt annak, hogy a gazdaság teljesen romokban van, a helyzet pedig tarthatatlan. Komoly gondot jelentett, hogy a Politbüro (az orosz kommunista párt legfelső irányító szerve) felsőbb vezetése változást nem akaró öreg keményvonalasokból állt, akik elhatárolódtak bármiféle gazdasági reformtól. Brezsnyev után Andropov és Csernyenko sem voltak képesek megoldani a szovjet gazdaság rendszerszintű kritikus problémáit.

Leonyid Brezsnyev Forrás: Origo

Andropov például abban hitt, hogy a gazdasági nehézségek hátterében az áll, hogy a munkások nem voltak elég fegyelmezettek és túl nagy volt a korrupció. Arra viszont egyáltalán nem gondolt, vagy nem akart gondolni, hogy a szovjet gazdaság pillérjein is mély repedések voltak. Amikor Mihail Gorbacsov 1985-ben, mindössze 54 évesen átvette elődjeitől a párt és a szovjet birodalom irányítását, gazdasági reformokat jelentett be, és

elindította a peresztrojka (átstrukturálás) folyamatát, amelynek célja az volt, hogy a szovjet gazdaság egy szintre kerüljön a nyugati országokkal.

Gorbacsov viszont a kezdetekben elődjeihez hasonlóan szintén azt hitte, hogy csak kisebb gazdasági reformokra van szükség, és nincsenek rendszerszintű problémák. Azonban hamar felismerte, hogy strukturális változtatásokra van szükség, és meg kell valósítani a kapitalizmus egy formáját a Szovjetunióban, viszont teljesen elköteleződni nem mert mellette, ezért egy félmegoldás született: a piaci szocializmus. Ezzel lényegében gyengíteni akarták az állam befolyását, felszámolni a korrupciót, és demokratizálni a munkaviszonyokat.

A gorbacsovi reformok másik pillére az úgynevezett glasznoszty (nyitottság) volt, amely a politikai élet demokratizálását kívánta végrehajtani, beleértve a szabadabb információáramlást és véleménynyilvánítást.

Nem kellett eltelnie sok időnek ahhoz, hogy a glasznoszty korlátai érzékelhetőek legyenek. Az 1986 áprilisában bekövetkező csernobili reaktorrobbanást például a régi szovjet módszerekkel próbálták meg kezelni, és már ekkor tisztán látszott, hogy a teljes körű reformok végrehajtása lehetetlen lesz a kommunista rendszerben.

Mihail Gorbacsov Forrás: Flickr

"Még tanuljuk a demokráciát és a nyitottságot, azt, hogy miként kell vitázni, és elmondani egymásnak az igazságot. Ez természetesen nem kis feladat. Azonban a demokratizálás folyamata központi és lokális szinten is túl lassan halad. Valakinek vennie kell a bátorságot, hogy bevallja. Amennyiben a politikai rendszer rugalmatlan és nem változik, akkor nem leszünk képesek végrehajtatni a peresztrojka feladatait" - mondta Gorbacsov 1988-ban a kommunista párt 19. konferenciáján.

A gyors változást és a reformokat viszont a szovjet hadsereg vezetése és a kiváltságos helyzetüket féltő vezető párttagok is komoly aggodalmakkal kísérték. Gorbacsov reformjai ráadásul nem hozták meg a várt hatást, gyakori volt az élelmiszerhiány, a sztrájkok és a rendszerellenes tüntetések is. A glasznoszty következménye pedig végső soron az lett, hogy 1989 és 1990 között sorra omlottak össze a kelet-közép-európai kommunista rendszerek, ledöntötték a berlini falat,

majd 1990 márciusában Litvánia kikiáltotta a függetlenséget, ezt viszont a Szovjetunió nem ismerte el.

A helyzet rendezése érdekében Gorbacsov egyeztetést kezdeményezett a 16 tagköztársaság vezetőivel. A kudarcot már korán jelezte, hogy Észtország, Lettország, Litvánia, Moldávia, Grúzia és Örményország vezetői kijelentették, hogy nem kívánnak részt venni a megbeszéléseken.

Kilenc tagállam hajlandó volt kompromisszumot kötni, és sikeres népszavazást hajtottak végre, így támogatottságot nyert az a javaslat, miszerint csak az államfő személye, a külpolitika és a honvédelem ügye legyen közös. Ezen megállapodás aláírását augusztus 20-ra tervezték, viszont sosem került sor rá.

A KGB megkísérelte a hatalomátvételt, de csak egy évtized múlva jártak sikerrel

Ahogyan a Múlt-Kor is megírta, ekkorra már az Állambiztonsági Bizottság régóta mozgolódott a háttérben, és 1991. augusztus 19-én, egy nappal a tagköztársaságok és Oroszország közötti új megállapodás aláírását megelőzően akcióba lendültek Vlagyimir Krjucskov, a KGB vezetőjének irányításával.

Gorbacsov éppen a krími Foroszban nyaralt családjával, amikor augusztus 18-án a KGB elszigetelte és házi őrizetbe vette. Másnap, augusztus 19-én a 103. számú KGB-hadosztály körülvette a Kreml térségét, a teljes hatalmat pedig a KGB és a keményvonalas kommunisták által létrehozott Rendkívüli Állapot Állami Bizottsága (GKCSP) vette át, miután Moszkvába páncélosok vonultak be, délután pedig Gennagyij Janajev alelnök rendkívüli állapotot hirdetett.

Augusztus 19-én bevonultak a tankok Moszkvába Forrás: Sputnik via AFP/RIA Novosti/Vladimir Fedorenko

Az utcákon megjelentek a tüntetők, akik nem kívánták hagyni, hogy a puccsisták megdöntsék a hatalmat.

A moszkvai Lubyanka téri KGB-székház előtt a biztonsági erők emberi homokzsákokat helyeztek el, láthatóan felkészültek arra, hogy a nép erőszakkal reagálhat az eseményekre, miközben a televízió az előre bejelentett program helyett A hattyúk tavát adta. Ez egy jól bevált szovjet szokás volt, amelyet Brezsnyev is mindig alkalmazott, ha meghalt egy fontos vezető, vagy egy új rezsim uralkodása vette kezdetét, írta Bridget Kendall, a BBC újságírója, aki a puccs alatt Moszkvában tartózkodott. Az orosz hírügynökség pedig arról adott ki közleményt, hogy Gorbacsov megbetegedett krími nyaralása során.

Augusztus 19-én a puccsisták sajtótájékoztatót tartottak, amely során megpróbálták megmagyarázni az eseményeket, többségük viszont láthatóan részeg volt, idegesen viselkedtek, Janajevnek pedig megállíthatatlanul remegett a keze. Rodric Braithwaite, az Egyesült Királyság akkori moszkvai nagykövete felidézte, hogy a felesége szerint az egész társaság úgy nézett ki, mintha karakterek lennének a Muppet-show-ból. "Rendkívül komolytalannak tűnt a puccs" - mondta.

Borisz Jelcin, az Orosz Köztársaság elnöke ezzel szemben gyorsan és határozottan cselekedett. Az orosz parlament alkotmányellenes, reakciós államcsínynek minősítette az eseményeket, és általános politikai sztrájkra szólította fel a lakosságot. Jelcin kijelentette, hogy átveszi az ellenőrzést a föderáció fölött, később pedig egy tankra felmászva szólt az emberekhez, és arra buzdította őket, hogy álljanak ellen.

Jelcin, Gorbacsov egyik legnagyobb politikai riválisa szintén rajta volt azon a KGB-s listán, amelyet Krjucskov írt össze a nem kívánatos személyekről, azonban őt nem tudták elfogni. Valentin Stepankov, az Orosz Föderáció első vezető ügyésze később elmondta, hogy a puccs vezetőinek részletes tervei voltak azzal kapcsolatban, hogy miként fogják hatástalanítani a különleges erők bevetése segítségével Jelcint és az orosz kormányt.

Stepankov szerint a KGB alfa speciális egysége és az Omon különleges rendőrség augusztus 21-én hajnali 1 órakor vette volna körül a Kremlt, és két órával később be is hatoltak volna az épületbe, ahol Jelcinék tartózkodtak. Minderre viszont nem került sor, mivel augusztus 20-án este 11 óra tájékában megérkeztek az első jelentések azzal kapcsolatban,

hogy két tüntető meghalt, amikor a tankok áttörték az általuk épített barikádot, egy harmadikat pedig lelőttek.

A szemtanúk szerint a tankok a Kreml felé tartottak, azonban később kiderült, hogy nekik semmi közük nem volt a KGB és az Omon közös akciójához. A katonák pánikba estek, és a lincseléstől tartva próbálták meg elhagyni a helyszínt, ezért törték át a kordont. Dmitrij Jazov védelmi miniszter nem sokkal később válságstábot hívott össze, és úgy döntöttek, hogy a történtek fényében nem rendelhetnek el fegyveres támadást a Kreml ellen, amelyet több tízezer tüntető vett körül. Jazov a különleges erőket először a pozíciójuk tartására szólította fel, majd vissza is hívta őket. Eközben a KGB moszkvai központjában is eluralkodott a pánikhangulat, a puccs szétesőben volt.

Tekintse meg látványos fényképeken az 1991 augusztusi eseményeket az alábbi képre kattintva:

1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991, Boris Yeltsin, Borisz Nyikolajevics Jelcin
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991, Boris Yeltsin, Borisz Nyikolajevics Jelcin
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991, Boris Yeltsin, Borisz Nyikolajevics Jelcin
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991, Boris Yeltsin, Borisz Nyikolajevics Jelcin
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991, Boris Yeltsin, Borisz Nyikolajevics Jelcin
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991, Boris Yeltsin, Borisz Nyikolajevics Jelcin
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991, Boris Yeltsin, Borisz Nyikolajevics Jelcin
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991, Boris Yeltsin, Borisz Nyikolajevics Jelcin
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991, Boris Yeltsin, Borisz Nyikolajevics Jelcin
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991, Boris Yeltsin, Borisz Nyikolajevics Jelcin
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991, Boris Yeltsin, Borisz Nyikolajevics Jelcin
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991, Boris Yeltsin, Borisz Nyikolajevics Jelcin
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991
1991-es orosz augusztusi puccs, puccskísérlet, Oroszország, 1991

Jazov augusztus 21-én döntött úgy, hogy kihátrál a puccsból, és a Krímbe utazott, hogy kiszabadítsa Gorbacsovot, azonban a Szovjetunió helyzete már menthetetlen volt. Gorbacsov 1991. december 25-én lemondott. Jelcint az emberek hősként ünnepelték, népszerűsége közvetlenül a puccs után 57 százalékon állt (majd rövidesen 10 százalékra esett), ő lett az Orosz Föderáció első elnöke.

Arra viszont a támogatói közül kevesen számítottak, hogy az 1990-es évek politikai és gazdasági válságok sorát jelentik majd Oroszország számára, a KGB hatalomátvétele pedig a sikertelen puccs ellenére is megvalósul, csak kilenc évvel később. Alig 2 évvel a 91-es puccsot követően pedig már Jelcin adott utasítást a tankok moszkvai bevonulására. Az 1993-as összecsapások során százak haltak meg, az országban pedig majdnem kitört a polgárháború.