Nem szabad beengedni Oroszországba a menedékkérők álcája alatt érkező szélsőségeseket Afganisztánból - jelentette ki vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnök az Egységes Oroszország kormánypárt képviselőivel tartott találkozóján.

Nem akarjuk, hogy menedékkérők álcája alatt ismét megjelenjenek nálunk a szélsőségesek. Mindent megteszünk a többi között a nyugati partnereinkkel Afganisztán stabilitásáért. De nem szeretnénk, hogy bármiben is megismétlődhessen nálunk az, ami a 90-es években, illetve a 2000-es évek közepén volt. Akkor gyakorlatilag harccselekmények folytak a Kaukázus északi részén. Azok a szörnyűségek, amelyeket Afganisztánban látunk, náluk is megtörténtek nem is olyan régen. Mostanra nálunk minden nyugodt és stabil. Megvannak persze a jól ismert problémák, de mindez köszönő viszonyban sincs azzal, ami korábban volt - emelte ki Putyin.

Hangsúlyozta, hogy semmi szükség az iszlamistákra, és ezzel kapcsolatban felemlegette Szíriát. Miért foglalkozunk Szíriával? Éppen azért, hogy az az ország ne váljon Afganisztánhoz hasonlóvá, és ne legyen a terrorizmus bölcsője - szögezte le az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin orosz elnökForrás: MTI/EPA/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko

Putyin egyben kifogásolta a nyugati országok azon elképzeléseit, hogy menekülteket telepítsenek át az Afganisztánnal szomszédos közép-ázsiai országokba a vízumkérelmeik elbírálásának idejére.
Mindez azt jelentené, hogy vízum nélkül mehetnek ezekbe az országokba, a mi szomszédainkhoz, miközben a Nyugat nem akarja őket befogadni vízumok nélkül? Miért kell ilyen megalázó módon megoldani a problémát? - kérdezte Putyin.

Az Egyesült Államok titokban megbeszélést folytatott néhány térségbéli országgal a tálibok megtorlásától tartó, amerikai kormánynak dolgozó afgánok ideiglenes befogadásáról. Putyin elfogadhatatlannak tartja ezt, tekintettel arra, hogy országa vízummentes utazási rendről szóló megállapodásokat kötött ezekkel a közép-ázsiai államokkal.