A tálibok üzentek Bidennek

Afganisztán amerikai katona
A US soldier mans a weapon at the tailgate aboard the helicopter carrying US Defence Secretary James Mattis as he arrives at Resolute Support headquarters in the Afghan capital Kabul on April 24, 2017. - US Defense Secretary Jim Mattis arrived in Afghanistan on an unannounced visit April 24, an American defence official confirmed, hours after his Afghan counterpart resigned over a deadly Taliban attack. Mattis, making his first visit to Afghanistan as Pentagon chief, was due to meet top officials including President Ashraf Ghani less than two weeks after the US dropped its largest non-nuclear bomb on Islamic State hideouts in the country's east. (Photo by JONATHAN ERNST / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Afganisztánban mindaddig nem jelentik be az új kormány megalakítását a hatalmat átvevő szélsőséges tálibok, amíg amerikai katonák tartózkodnak az országban - jelentette hétfőn az AFP francia hírügynökség az iszlamista mozgalomhoz közeli két forrásra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az a döntés született, hogy mindaddig nem jelentik be az új kormány megalakulását, ameddig egyetlen amerikai katona is jelen van Afganisztánban – mondta az egyik forrás az AFP szerint. Az információt megerősítette a hírügynökségnek egy másik forrás is.

Amerikai katona egy helikopter fedélzetén Kabul felett Forrás: AFP/Jonathan Ernst

Az AFP ezzel kapcsolatban megjegyezte: a tálibok hétfőn visszautasították Joe Biden amerikai elnök hétvégi felvetését, amely szerint lehetséges, hogy amerikai katonák maradjanak még néhány napot az augusztus 31-i határidőn túl, befejezendő az evakuálási folyamatot. "A válasz nem", ellenkező esetben "következményekkel kell számolni" - mondta Szuhail Sahín tálib szóvivő a Sky News brit televíziós csatornának nyilatkozva.

A franciák is maradnának augusztus 31-e után

A Fehér Ház vasárnapi tájékoztatása szerint mintegy 30 ezer embert menekített ki augusztus 14. óta Afganisztánból az Egyesült Államok, amely további mintegy 15 ezer amerikai, illetve mintegy 50-60 ezer afgán menekültet tervez kimenekíteni.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter ezzel szemben hétfőn újságíróknak úgy nyilatkozott: Franciaország is szükségesnek tartja az augusztus 31-re kitűzött határidő meghosszabbítását azoknak a kimenekítése érdekében, akiknek veszélyben van az életük a tálib hatalomátvételt követően. A tárcavezető újságírók társaságában az egyesült arab emírségekbeli al-Dzafra légi támaszpontra látogatott,

a francia légierő ugyanis légihidat hozott létre a bázis és Kabul között.

A nemzetközi koalícióban részt vevő országok és más államok Kabul, valamint a szomszédos Pakisztán fővárosa, Iszlámábád repteréről repülőgépekkel menekítik ki saját állampolgáraikat és azokat az afgánokat, akik ottani missziójuk során együttműködtek velük, és a tálib hatalomátvétel miatt most veszélyben érzik az életüket. A kabuli légikikötőn belül a nyugati koalíciós katonák - elsősorban amerikaiak - próbálják fenntartani a rendet, kívül pedig a tálib fegyveresek.

Irán már szállít olajat a táliboknak

Az iráni olaj-, gáz- és petrolkémiai termékek exportőreinek szakszervezete hétfőn közölte, hogy Irán újraindította az Afganisztánba irányuló olajexportját a tálibok kérésére. Afganisztánban az olaj tonnánkénti ára a múlt héten elérte a 900 dollárt (több mint 268 ezer forintot), miközben számos kétségbeesett afgán állampolgár menekült el otthonából a tálibok megtorlásától és szigorú iszlám törvénykezésüktől (saría) tartva.

Az áremelkedés elleni fellépés jegyében a radikális szunnita muszlim tálibok arra kérték a síita muszlim Iránt, hogy tartsa nyitva a határokat a kereskedők előtt. Hamíd Hoszeini, a szakszervezet vezető testületének tagja elmondta:

A tálib lázadók - akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció - augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni afgán elnök előzőleg elmenekült az országból.