Az összes afgán migránst beengedné az egyik legbefolyásosabb francia baloldali politikus

Kabul, 2021. augusztus 19. A tálib hatalomátvétel után országukból távozni akaró afgánok gyülekeznek a kabuli repülőtéren 2021. augusztus 19-én. Négy nappal korábban a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán, miután a lázadók harc nélkül behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. MTI/EPA
Vágólapra másolva!
Yannick Jadot, Franciaország egyik legerősebb és legbefolyásosabb pártja, a baloldali zöld EELV képviselője és köztársaságielnök-jelöltje arról beszélt egy műsorban, hogy feltétel nélkül támogatja a Franciaországban menedéket kereső afgánokat. Azt mondta: számbeli korlátozás nélkül minden afgán, úgymond menekültet beengedne. Később azzal próbálta eloszlatni a felháborodást, hogy szerinte úgyis "csak" néhány tízezer afgánt kellene Franciaországnak befogadnia. 
Vágólapra másolva!

A Les Valeurs Actuelles (VA) beszámolója szerint az RMC rádióadó és a BFMTV közös, reggeli adásában az afganisztáni helyzetről és a tálibok fenyegetése alatt álló lakosság sorsáról kérdezték a zöld politikust. "Tárgyalunk azokkal, akik Kabulban hatalmon vannak? Igen (…), hogy lehetővé tegyük azon nők, lányok, férfiak számban korlátozás nélküli evakuálását, akiket fenyegetés ért" - derült ki szavaiból, hogy maximális híve a bevándorlásnak.

Először teljesen egyértelműen korlátlan számról beszélt (szó szerint: sans limit, így fogalmazott), majd kicsit óvatosabban később "néhány tízezer" emberről.

Ahogy az a Híradó.hu összefoglalójából kiderült, Jadot már előre körvonalazta, hogy szerinte politikai ellenfelei, többek között a Rassemblement National elnöke, Marine Le Pen és a jobbközép Xavier Bertrand mivel fogják támadni. Szerinte a jobboldali politikusok úgy próbálják meg ezt beállítani, hogy ezek az emberek nem áldozatok és fenyegetést jelentenek.

Nem véletlen, hogy Jadot ezt a két politikust emlegette, hiszen Bertrand konzervatív jobboldali jelöltként, Le Pen radikális jobboldaliként indul jövőre az elnökválasztáson. Ebből pedig az következik, hogy

Jadot tehát az elnökválasztási időszak egy korai szakaszában már a migránsok beengedésével kampányol.

Az összes, Afganisztánból érkező migránst beengedné Franciaországba Yannick Jadot Forrás: AFP/Pascal Guyot

Nem nehéz észrevenni, hogy a nemzetközi baloldalt mindenben követő hazai baloldal is hasonló tervekkel várja az őszt, még ha ezt nem is teszik ki a plakátjaikra.

Legutóbb Gyurcsány Ferenc jelöltje, Karácsony Gergely beszélt arról a német Die Weltnek, hogy a baloldal morális kötelességének tartja, hogy biztosítsa a migránsok emberi jogait, és ez programjuk fontos eleme. Ugyanakkor azt elismerte, hogy ez nem fog rákerülni a plakátjaikra, mert a magyarok jelentős többsége ellenzi a bevándorlók korlátlan beengedését az országba. Azaz, hazudni fog, el fogja titkolni az emberek előtt valódi programját.

A főpolgármester bevándorláspárti álláspontját jól mutatja, hogy 2015-ben arról értekezett, hogy "semmiképpen se kerüljön sor a határ menti kerítés megépítésére".

Főnöke, Gyurcsány Ferenc is hasonlóan gondolkozik: a határzár felállítása előtt azt találta mondani, hogy "a legrosszabb ösztönökre épít a kormány, amikor kerítést akar húzni a határra".