Görögországban újabb két települést kellett kiüríteni a főváros, Athén környékén, ahol újból fellángoltak a múlt héten jelentős pusztítást okozó erdőtüzek.

A hatóságok elővigyázatosságból rendelték el két falu, Vilia és Profitisz lakóinak evakuálását. A tüzek az erős széltől kaptak új erőre  az Athéntól 50 kilométerre lévő települések környékén, sérültek egyelőre nincsenek.

A tüzek megfékezésére 85 tűzoltót, 13 helikoptert és nyolc repülőgépet vezényeltek ki. 

Több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát

Múlt héten ezen a környéken több mint kilencezer hektáron váltak a lángok martalékává fenyőerdők.

Görögországban több mint ötszáz erdőtűz tört ki augusztus eleje óta,  jelentős károkat okozva a természetben.

A tüzek az erős széltől kaptak új erőre az Athéntól 50 kilométerre lévő települések környékénForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Nick Paleologos

A lángok miatt több ezer ember kényszerült elhagyni otthonát. A legnagyobb tűz az Athén közelében lévő Évia szigetén tombolt, napokba telt, mire meg tudták fékezni.

Önkéntesek küzdenek a lángokkal augusztus 9-én Évia szigetén. Napokba telt, mire megfékezték a  tüzetForrás: AFP/Angelos Tzortzinis

A Földközi-tenger térségében Görögország mellett Törökországban, Tunéziában és más országokban is évtizedek óta a legmagasabb hőmérsékleteket jegyezték fel idén nyáron,  és sok helyen voltak erdőtüzek.