A tajvani hatóságok döntése, miszerint elaltatnak 154 macskát, amelyeket az országba próbáltak becsempészni, hatalmas felháborodást váltott ki a helyi állatbarátok körében, többen a törvények megváltoztatását követelik - írta meg a The Guardian.

A parti őrség csütörtökön tartóztatott fel egy Kínából érkező halászhajót mintegy 40 tengeri mérföldre Kaohsziung partjaitól, Tajvan déli csücskénél.

Másnap a halászhajó fedélzetére léptek, és 62 ketrecet fedeztek fel, amelyekben amerikai és brit rövidszőrű fajtájú macskák voltak.

Az állatok becsült értéke 10 millió új tajvani dollár, az az több mint 100 millió forint.

Mindegyiket szombaton altatták el, ami történetesen egyben a kóbor állatok nemzetközi világnapja is volt.

 Kormányzati tisztviselők elmondták, hogy azért döntöttek a macskák elaltatásáról, mert eredetük ismeretlen volt, és biológiai kockázatot jelentettek, de a drasztikus intézkedés a tajvaniak és állatvédő csoportok körében gyászt és haragott váltott ki.

Nem tudták volna karanténba rakni őket? Így ölünk meg ártatlan macskákat?

- írta az egyik kommentelő.

A felháborodás hatására Tajvan elnöke, Tsai Ing-wen nyilvánosan nyilatkozott, aki maga is tart két macskát.

Tsai elmondta, hogy elszomorította az eset, de a halálesetekért a csempészeket tette felelőssé, és kérte a közvéleményt, hogy értsék meg,

hogy meg kell akadályozni a betegségek behurcolását a csempészett állatokkal.

Ugyanakkor azt is mondta, hogy meg kell fontolni a jelenlegi törvények módosítását, hogy humánusabb megoldást tegyenek lehetővé.