Soha nem tanult orvosnak, a papírjait lopta, de minden betegét meggyógyította a csaló doktor

Ferdinand Waldo Demara a lebukása után már szívesen szerepelt a nyilvánosság előtt
Vágólapra másolva!
Ferdinand Waldo Demara hasonlóan színes figura volt, mint az a Frank Abagnale, akiről a Kapj el, ha tudsz c. film készült Leonardo DiCaprio főszereplésével. Azért egy nagy különbség volt a két ember között: Abagnale csaló és sikkasztó volt, aki aztán jó útra tért, Demara viszont „csak" egy olyan csirkefogó volt, aki pusztán szórakozásból váltogatta az identitását, és a legsikeresebb szerepét orvosként alakította. Persze, film róla is készült, az Imposztor, amelyben Tony Curtis alakította a csalót.
Vágólapra másolva!

Fotografikus memória, átlag feletti IQ

A 180 centi magas, 125 kilós Demara mintha Rejtő Jenő egyik halhatatlan figuráját, Tuskó Hopkinst keltette volna életre.

Volt seriffhelyettes, börtönőr, zoológus, építőmérnök, filozófusdoktor, pszichológus, kórházi beteghordó, ügyvéd, óvodapedagógus, trappista szerzetes, bencés szerzetes, lelkész, újságszerkesztő, karrierkutatási szakember (ma HR-esnek hívnánk) és tanár,

mindezt úgy, hogy ha le is bukott, nem azért, mert gyanús lett volna a szakértelme. Ezt az elképesztő kaméleon-életművet

a kiemelkedő intelligenciája, autodidakta képességei és a fotografikus memóriája

tette lehetővé.

Ferdinand Waldo Demara a lebukása után már szívesen szerepelt a nyilvánosság előtt Forrás: Reddit

Ferdinand Demara 1921-ben született a massachusetts-i Lawrence-ben. Az 1929-es tőzsdekrach elvitte az apja vagyonát, ezért az addigi elegáns utcáról a nyomornegyedbe kellett költözniük. De ez nem tartotta vissza attól, hogy

egy édességboltostól az egész iskolai osztálya számára ne csaljon ki több kiló csokit egy nem létező iskolai reklám lehetőségével.

Aztán Ferdinand 16 évesen, talán épp a szegénység nyomására megszökött otthonról, és több évre a cisztercita rendhez csatlakozott Rhode Islanden. Amikor megunta, 1941-ben belépett az amerikai hadseregbe. És ekkor kezdődtek az igazi bajok.

Az egyenruhás szolgálat vonzotta, de azért pszichológus és ügyvéd lett

A következő évben megszökött, és

felvette egy katonatársa, Anthony Ignolia identitását.

Az ő nevében még kétszer próbált belépni szerzetesrendekbe, de mivel nem vették fel, egy huszárvágással haditengerész lett. Itt beteghordóként alkalmazták, viszont nem tudott feljebb jutni a ranglétrán, ezért inkább megrendezte az öngyilkosságát, hogy ne kelljen bajlódnia a leszereléssel, majd Robert Linton French néven

pszichológusként kezdett tanítani a Gannon Egyetemen.

Az FBI itt tartóztatta le. Demara 18 hónap börtönt kapott dezertálásért, amit le is töltött a haditengerészet büntető alakulatánál, a kaliforniai San Pedróban.

A Life magazin cikke a szélhámosról, akit mindenki szeretett Forrás: Business Insider

A szabadulása után jogot tanult a Northeastern Egyetemen, ami elég volt ahhoz, hogy ügyvédnek mondja magát, majd egy katolikus rendhez csatlakozott. Itt, a Brothers of Christian Instruction nevű szervezetnél ismerkedett össze egy kanadai orvossal, Joseph C. Cyrrel.

Cikkünk folytatódik a következő oldalon.