A Wisconsin állambeli Dane megye új seriffje bejelentette, hogy a megye börtöneiben élő fogvatartottakat mostantól "lakóként" fogják emlegetni annak érdekében, hogy tükrözni tudják a társadalom értékeit. Kalvin Barrett a változásokat az új értékek megvalósításának nevezte, amelyek rehabilitációs környezetet teremtenek a gondozottak számára - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

Úgy látjuk, hogy ez egy kis lépés a fogvatartottak humanizálása felé. Többé nem fogvatartottként nézzük a megyei börtön gondozottjait, hanem emberiesebb kifejezéseket fogunk rájuk használni, mint például »gondozásunk alatt álló«" - mondta Kalvin Barrett megyei seriff a sajtótájékoztatón. 

A fogvatartottakat mostantól "lakóként" fogják emlegetni, mert a mostani megnevezések nem kellően progresszívekForrás: Shutterstock

Barrett elmondta, hogy úgy véli, a "fogvatartottak" kifejezés használata nem tükrözi kellőképpen, hogy Dane megye országosan is vezető szerepet tölt be a progresszív büntetés-végrehajtás, és az igazságszolgáltatási reform terén. Ezen probléma kiküszöbölése érdekében pedig kapcsolatba lépett több érdekvédelmi csoporttal is, annak biztosítása érdekében, hogy hivatala is olyan nyelvezetet használjon, amely segíti a fogvatartottakat a társadalomba való visszailleszkedésben.

Számos beszélgetést folytattam azokkal, akiket bebörtönöztek, és ők arra biztattak engem, hogy ne engedjem meg a "fogvatartott" kifejezés használatát, továbbá kifejtették, hogy a rab, elítélt, elkövető és a fogoly szavak is ugyanilyen megbélyegzést hordoznak magukban. A vélemények tükrében pedig lehetővé kell tennünk, hogy egy 21. századi rendészeti gondolkodásmód felé mozduljunk el, és alkalmazzuk a normalizáló nyelvet"  

- mondta Barrett.

Kalvin Barrett 2021 májusa óta tölti be a megyei seriff pozícióját az elődje lemondásának köszönhetően, korábban öt évig seriff-helyettesként dolgozott. 

Lakóknak és nem fogvatartottaknak nevezni ezeket az embereket előrelépés, és kritikus fontosságú, hogy tisztességes polgárokként ismerjük el őket" - mondta Sheila Stubbs demokrata képviselő.

Stubbs kifejtette, hogy a változtatások előtt több különböző nézőpontot is megvizsgáltak, illetve kikérték a jelenleg börtönben élők véleményét is.