Egy hónap sem telt el azóta, hogy a belga kormánykoalíciót kis híján megbuktató migránsok éhségsztrájkja befejeződött, máris újra hallatnak magukról a brüsszeli hajléktalan, papírokkal nem rendelkező bevándorlók - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Ezúttal ugyan kevesebben vannak és egyelőre éhségsztrájkot sem folytatnak, de számuk így is jelentős: 250 személy, túlnyomórészt észak-afrikai származású férfi, nő és gyermek vesz részt az akcióban, melynek keretében elfoglalták a fővárosi Kredietbank régi székházát.

Az épületet állítólag nyitva találták, mivel előzőleg önkényes lakásfoglalók tartózkodtak benne. A bank épületét a csoport a korábban hetekig elfoglalt fővárosi Béguinage templom mintájára semleges zónának nyilvánította. Emellett egy rögtönzött nagykövetséget is létesítettek az egykori székházban. A fővárosi templomot, valamint a VUB állami egyetem és az ULB brüsszeli szabadegyetem bizonyos épületeit a belga kormány nevezte ki semleges zónának, ahol a két hónapig éhségsztrájkoló több száz migráns intézhette az ügyeit.

 A dokumentumokkal nem rendelkező migránsok az épület bejáratánál hatalmas feliratokat is elhelyeztek, melyek egyikén azt írják, hogy a Vivaldi elnevezésű kormánykoalíció megfeledkezett róluk. Egy másik feliraton pedig a követeléseiket közlik: a migránsok azt szeretnék elérni, hogy a kormány tartózkodási engedélyt és munkát biztosítson számukra.

Migránsok a brüsszeli bevándorlási hivatal előtti Maximilien Parkban (illusztráció)Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Az eseményekről beszámoló Rtbf szerint a szóban forgó papír nélküli bevándorlók már huzamosabb ideje Belgiumban tartózkodnak. Van köztük olyan, aki már tíz éve, vagy még több ideje Brüsszelben él és dolgozik, ám tisztában vannak vele, hogy nem túl jók az esélyeik. Ezért azt a stratégiát választották, hogy a Brüsszel és Molenbeek határán lévő kerületben telepednek le, és megpróbálják maguk mellé állítani a környék lakóit, ily módon kívánják megmutatni a szövetségi kormánynak, hogy jelen vannak, szerveződnek és eltökéltek az ügyük érvényesítésében.

Elmondásuk alapján tartózkodási engedélyt és legális munkát szeretnének. Annak ellenére, hogy nem rendelkeznek dokumentumokkal, többségük dolgozik ugyan, de bizonytalan munkakörülmények között, nagyon alacsony bérekért, és szociális juttatásokat sem kapnak, ezért szeretnék, hogy a belga kormány legalizálja őket.