Legalább tizenegy vájár meghalt a közép-kolumbiai Boyacá megye egyik szénbányájában bekövetkezett sújtólégrobbanásban - közölte kedden Henry Barrera, Topaga településének polgármestere, ahol a baleset történt.

A helyi sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy egy bányászt még keresnek. Ellentmondó információk vannak arról, hogy hány ember volt érintett a robbanásban, amely kedd reggel történt a Bogotától 220 kilométerre északkeletre található topagai bányában.

A latin-amerikai ország bányászati minisztériuma Twitter-oldalán korábban nyolc halottról, négy eltűntről és egy sérültről számolt be. A Caracol helyi televíziócsatorna közlése szerint a bányászok 500 méteres mélységben voltak, amikor a felgyülemlett metángáz berobbant.

A súlyos bányászati balesetek nem számítanak ritkaságnak Kolumbiában, a legtöbb tárnában ugyanis gyakran nagyon hiányosak a biztonsági intézkedések. Mindemellett az illegális bányászat is gondot jelent több latin-amerikai országban.

A kolumbiai hatóságok ugyanakkor nem rendelkeznek arra utaló információkkal, hogy a topagai bánya illegálisan működött volna.