Sebastian Kurz osztrák kancellár és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az afganisztáni helyzet kapcsán egy lehetséges migrációs hullámról tárgyalt közös munkavacsorájukon - közölte szerdán az osztrák kancellár hivatalának egyik szóvivője Bécsben.

Az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva az illetékes elmondta, hogy mindenekelőtt a nemzetközi politikai kérdések kerültek előtérbe a kancellár hivatalában tartott találkozón.

Sebastian Kurz osztrák kancellár (b) és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megbeszélést folytat a bécsi kancellárián augusztus 25-énForrás: MTI/EPA/Christian Bruna

– A kancellár megerősítette, hogy a 2015-ös migrációs válság nem ismétlődhet meg – ismertette a szóvivő, aki szerint a fehérorosz-litván határon kialakult menekültügyi helyzetet is megvitatták, amelyért európai politikusok Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt teszik felelőssé.

A nézetkülönbségeket sem rejtették véka alá

Az illetékes közölte, hogy a felek érintették a klímavédelem és a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina engedélyeztetésének kérdéseit, de szót ejtettek a bilaterális gazdasági kapcsolatokról is a mintegy kétórás tanácskozáson.

Hasonló kérdések merültek fel Lavrov és osztrák hivatali partnere, Alexander Schallenberg korábbi megbeszélésén is, amelyen a két tárcavezető arra törekedett, hogy a két ország közös ügyeit hangsúlyozzák, mindazonáltal a kommentárok szerint a köztük lévő nézetkülönbségeket sem rejtették véka alá.

Lavrov csütörtökön az osztrák ipar képviselővel fog találkozni, mielőtt továbbutazna Rómába.