Joe Biden hirtelen és szervezetlen afganisztáni csapatkivonásai miatt augusztus közepe óta gyakorlatilag a bevehetetlen, többnyire tádzsikok által lakott Pandzsir-völgyet leszámítva harcok nélkül átvették a tálibok az irányítást egész Afganisztánban. A tálibok augusztus közepi kabuli bevonulását követően csak a repülőtér maradt az amerikaiak irányítása alatt, így hatalmas káosz alakult ki az evakuálásra váró óriási tömegek miatt. Az emberek gyakorlatilag agyontaposták egymást, és a reptér bejárataihoz közel állandóak a lövöldözések. Az amerikai és nyugati titkosszolgálatok már hetekkel ezelőtt figyelmezettek egy lehetséges terrortámadásra, de Joe Biden az üres szavakon kívül nem tett semmit a kialakult káosz mérséklése érdekében. Csütörtök délután több tízezres evakuálásra váró tömegben két öngyilkos terrorista követett el robbantást a reptér egyik kapujánál, amelynek következtében legalább 103 ember meghalt, köztük 13 amerikai katona, további 18 súlyosan megsérült. A merényletet csütörtök este az Iszlám Állam nevű terrorszervezet magára vállalta.

Augusztus közepe óta folyamatosan érkeznek a horrorisztikus képsorok az afgán fővárosban kialakult drámai helyzetről. Joe Biden amerikai elnök szervezetlen és minden logikát nélkülöző visszavonulása (az amerikai csapatok menekülése) teljesen aláásta az Egyesült Államok és a NATO tekintélyét.

Az egyik kapu zárva tartására figyelmeztető táblát mutat egy amerikai katona a bebocsátásra váróknak a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér előtti ellenőrző pontnál 2021. augusztus 26-ánForrás: MTI/AP/Wali Sabawoon

Annak ellenére, hogy az amerikai hírszerzés és különböző szolgálatok hónapok óta figyelmeztették a várható afganisztáni összeomlásra, ő nem tett semmit ennek elkerülése érdekében. Minden jel arra utal, hogy Biden szellemi képességei nem teszik lehetővé azt, hogy a világ egyik vezető hatalmát kormányozza. Az amerikai elnök megfutamodott, és átadta Afganisztánt a szélsőséges táliboknak, teljesen magukra hagyva a kabuli reptéren kívül rekedt amerikaiakat, szövetségeseket és a velük együttműködő afgán segítőket. A világ legerősebb hadserege nem tudja biztosítani még az evakuálást sem, a szélsőséges tálibok (akik a reptérre vezető útvonalakat is biztosítják) jóindulatára bízta az emberek kimenekítését, hozzájárulva az Egyesült Államok valaha volt legsúlyosabb katonai vereségéhez.

Terrortámadás a Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtérnél

Az amerikai, a brit és számos ország hírszerzése hetek óta figyelmeztetett a reptérnél kialakult kaotikus állapotok miatt várható terrortámadásra. 

A már csak a repülőtéren működő amerikai diplomáciai képviselet felszólította szerdán a repülőtér több kapujánál várakozó amerikai állampolgárokat, hogy haladéktalanul hagyják el a bejáratok térségét. Biden totális összeomlása és a szervezetlenség miatt csütörtök délután helyi idő szerint 17:50-kor bekövetkezett a titkosszolgálatok által előre jelzett óriási merénylet a reptér Abbey nevű kapujánál.

A robbantást követő füstfelhőForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Haroon Sabawoon

A két merénylő az óriási káoszban a tömegben élesítette a testéhez erősített pokolgépet. Az egyik öngyilkos merénylő afgán újságírók szerint a kerítés menti vizesárok mentén összezsúfolódott sűrű tömegbe férkőzött be, mielőtt működésbe léptette volna a testén a robbanószerkezetet. Információk szerint a robbantás után valakik tüzet is nyitottak az összezsúfolódott tömegre.

A robbantást követően a reptérnélForrás: AFP/Wakil Kohsar

A bombatámadásban legalább 103 ember meghalt, köztük 13 amerikai katona és 90 civil. Több mint 200 sebesült emberről érkezett jelentés, többek között 18 amerikai katonáról is, akik súlyosan megsebesültek.

Kenneth McKenzie tábornok, az Egyesült Államok Központi Parancsnokság (Centcom) vezetője megerősítette, hogy két öngyilkos merénylő követte el a csütörtök délutáni két merényletet, és mindketten az Iszlám Állam terrorszervezethez tartoznak.

António Guterres, az ENSZ főtitkára csütörtök este összehívta az ENSZ Biztonsági Tanácsát az afganisztáni helyzet megvitatása érdekében.

Az orvosi személyzet ellátja a sebesülteketForrás: AFP/Wakil Kohsar

Pénteken reggel újraindultak az evakuációs repülőjáratok a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtérről. Beszámolók szerint a néhány órával korábban történt véres merényletek ellenére ugyanolyan hatalmas tömeg verődött össze a repülőtér mellett, mint a korábbi napokon. A repülőtértől nagyjából fél kilométerre fegyveres tálibok igyekeznek feltartóztatni a nyugtalanul várakozó embereket. Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint újabb merényletek várhatóak a reptérnél, ahogy közeleg a koalíciós erők kivonulásának a határideje.

Joe Biden szerint terv szerint halad tovább az evakuálás augusztus 31-ig

Az elnök 8 órán keresztül nem nyilatkozott, majd a Fehér Házban közép-európai idő szerint este fél 12-kor állt végül ki a sajtó elé, de kommunikációs paneleket ismételgetett csak. Továbbra sem ismerte el, hogy bármilyen hibát elkövetett volna az afganisztáni kivonulással, miközben egyértelmű, hogy a teljes kudarcért csakis egyedül őt terheli a felelősség. A sajtótájékoztató elején az amerikai elnök megrendültnek mutatta magát, később azonban kiesett a szerepéből, az egyik kérdés előtt nevetgélni kezdett.

A 13 amerikai életet követelő terrortámadás nem változtat az evakuációs terveken, melyek szerint az Egyesült Államok a hónap végéig kivonja csapatait Afganisztánból, annak ellenére, hogy számos szövetséges állam már napokkal korábban arra kérte az amerikai elnököt, hogy hosszabbítsa meg a kijelölt határidőt, mert a teljes amerikai kivonulás esetén félő, hogy nem tudják kimenekíteni az összes állampolgárukat és afgán segítőiket. 

Ez azért lenne szükséges, mert az amerikai elnök ésszerűtlen kivonulása úgy zajlott le, hogy stratégiai fontosságú bázisokat hagytak hátra a táliboknak, miközben ha NATO-kézen maradtak volna, akkor gyorsabban és szakszerűbben levezényelhető lett volna Biden vérfagyasztó kivonulása.

Az elnök sorozatosan elhibázott stratégiai lépéseinek eredményeként több ezer amerikai állampolgár és szövetséges maradt gyakorlatilag a tálibok túsza, mivel a tálibok kezére került országban szinte lehetetlen elérni a kabuli repteret, mert az összes arra vezető stratégiai fontosságú útvonalat a tálib szélsőségesek tartják a teljes ellenőrzésük alatt, így nehezítve a menekítési akciókat.

Nagy Britannia és Franciaország jelezte, hogy a merénylet ellenére folytatják a mentési folyamatokat addig, ameddig biztonságosan mindenkit ki nem menekítenek. Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter csütörtökön azt közölte, hogy Németország sikeresen befejezte a mentési akciót. Elmondása szerint a német hadsereg utolsó két tagja nem sokkal a merényletet követően elhagyta a kabuli repteret. Belgium és Hollandia a merényletet követően abbahagyja a mentést, és a szomszédos országokból biztosítanak további evakuálási lehetőséget az Afganisztánban ragadt állampolgároknak. Sophie Wilmes belga külügyminiszter közölte, hogy legkevesebb 140 olyan személyről tudnak, akit nem sikerült kimenekíteni.

A két robbanást követőenForrás: AFP/Wakil Kohsar

A hágai kormány tájékoztatása szerint a mentőakciót amerikai utasításra hagyták abba, hátrahagyva rengeteg afgán segítőt és családtagjaikat. 

A Magyar Honvédség különleges műveleti csoportja minden magyar állampolgárt hazahozott Afganisztánból, akiről tudomása volt, és az akció során összesen 540 főt - magyar, amerikai, osztrák és afgán állampolgárokat – menekített ki. Magyarország sikeresen evakuálta az össze olyan segítőt és családtagjaikat, akik hosszú éveken át segítették Magyarországot az afganisztáni misszió során.

Joe Biden kiszolgáltatta az amerikai állampolgárokat és a szövetséges afgánokat a táliboknak

A Politico értesülései szerint korábban Kabulban amerikai tisztviselők egy listát adtak át a táliboknak amerikai állampolgárok és a szövetséges afgánok neveivel. Állítólag a kezdetben átadott lista tartalmazta az afgán szövetségesek neveit - vagyis gyakorlatilag kiszolgáltatták őket a bosszúhadjáratot folytató táliboknak, vagyis halálra ítélték őket.

A lépés részleteiről három amerikai tisztségviselő nyilatkozott névtelenül a lapnak. A Biden-kormány megdöbbentő lépése óriási felháborodást váltott ki az amerikai törvényhozók és katonai tisztviselők körében. Gyakorlatilag a tálibok diktálnak az Egyesült Államoknak, mivel a reptéren kívül Joe Biden feladta az evakuáláshoz szükséges stratégiai fontosságú légi támaszpontokat. 

Joe Biden döntése brutális következményekkel járhat, hiszen a 20 éves háború során a tálibok  meggyilkolták azokat az afgánokat, akik együttműködtek az amerikai és más koalíciós erőkkel. Afganisztán összeomlása után gyakorlatilag a szélsőségesek ajtóról ajtóra járva vadásznak a segítőkre. Joe Biden a kérdés elől kitérve azt mondta, nem biztos, hogy léteznek ilyen listák, de azt sem tagadta, hogy az Egyesült Államok néha neveket ad át a táliboknak. A Biden-kormányzat vezető tisztségviselői az elmúlt időben sorozatosan kiálltak a tálibokkal való szoros kapcsolat mellett. Frank McKenzie tábornok, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának parancsnoka és Peter Vasely ellentengernagy, az Afganisztánban állomásozó amerikai erők vezetője írásos és szóbeli kommunikációjában a két védelmi tisztviselő szerint a tálibokat "afgán partnereinknek" nevezte.

Bidennek távoznia kell a republikánusok szerint

A Republikánus párt politikusainak hosszú sora követeli, hogy Joe Biden mondjon le. A politikusok szerint Biden ellen el kell indítani az alkotmányos felelősségre vonási (impeachment) eljárást, mivel az elnök teljes kudarcot vallott a kivonulás lebonyolításával kapcsolatosan.

Josh Hawley republikánus szenátor szerint Biden az egyedüli felelős a történtekért, és ismét bebizonyosodott, hogy nincsen meg sem a vezetéshez szükséges akarata, sem a képessége.

Ronny Jackson texasi képviselő, háborús veterán szerint, ha Donald Trump volt amerikai elnök ellen a demokraták egy telefonhívás miatt megkezdték a felelősségre vonási eljárást, akkor itt az ideje Biden ellen is életbe léptetni azt. Ronny Jackson volt Barack Obama és Donald Trump elnöki orvosa 2013 és 2018 között. Jackson már többször felhívta a figyelmet arra, hogy Joe Bidennel kapcsolatosan valami nincs rendben, és kérdéses az, hogy rendelkezik az ország vezetéséhez szükséges szellemi képességekkel. Szerinte az elnöknek fizikai és kognitív tesztet kellene végeznie ennek végleges tisztázása érdekében.

Biden felelőssége megkérdőjelezhetetlen 

Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy Joe Biden amerikai elnök kezéhez sok ember vére tapad, hiszen a saját hírszerzésének és katonai vezetésének ellenkezése ellenére teljes káoszba sodorta Afganisztánt, az őket segítő szövetséges NATO-tagállamokat lehetetlen helyzetbe hozta, és több tízezer ember életét veszélybe sodorta.

Forrás: AFP/Wakil Kohsar

Biden igyekezett minél gyorsabban kivonni a hadsereget, úgy, hogy nem vette figyelembe a  körülményeket. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások huszadik évfordulójához közeledve Biden ismét helyzetbe hozta a terroristákat.