Hétévi pereskedés után a bíróság megítélte egy transznemű férfinak, Gavin Grimmnek az 1,3 millió dolláros kártérítést egykori iskolájától, amelyik megtiltotta neki, hogy azt a WC-t használhassa, amelyik transzneműségével összhangban áll. 

A történet 2014-re nyúlik vissza, amikor a még csak 15 éves nőnek született Grimm arra kérte a virginiai Gloucester megyei iskolatanácsot, hogy használhassa a nemi identitásának megfelelő mellékhelyiséget, vagyis a férfimosdót. Kérését az iskola elutasította, 

ezért a tinédzser ügyvédhez fordult. 

Kérésének elutasítása egészen a Legfelsőbb Bíróságig jutott, és a transzemberek létjogosultságáról szóló nemzeti vita középpontjába került.

Gavin Grimm 2017-benForrás: Getty Images via AFP/Jamie Mccarthy

A szövetségi bíróság végül úgy határozott, hogy az iskola elutasítása 2019-ben diszkriminatív volt, és ezt egy évvel később a fellebbviteli bíróság is megerősítette. Ez év elején pedig a Legfelsőbb Bíróság utasította el az iskolaszék fellebbezését, mivel az intézmény továbbra is igyekezett megtiltani a transznemű tanulóknak az általuk óhajtott mellékhelyiség használatát.

Gavin Grimm 2019-benForrás: Getty Images via AFP/Astrid Stawiarz

Végül a minap az Amerikai Állampolgári Jogi Szövetség (ACLU) bejelentette, hogy a Gloucester megyei iskolatanácsot 1,3 millió dollár értékű ügyvédi költség és kártérítés megfizetésére kötelezték. Vagyis, büntetést kell fizetniük, mert egy nőnek született embernek megtiltották a férfi WC használatát.