Újabb véres merényletektől tartanak Kabulban

Kabul, Afganisztán, robbantás, merénylet, terror
KABUL, AFGHANISTAN - AUGUST 26: Smoke rises after two explosions reported outside Hamid Karzai International Airport, the center of evacuation efforts from Afghanistan since the Taliban took over in Kabul, Afghanistan on August 26, 2021. Haroon Sabawoon / Anadolu Agency (Photo by Haroon Sabawoon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Már több mint száz halálos áldozata van a csütörtöki kabuli merényleteknek, a halottak között tizenhárom amerikai katona is van. Az afgán főváros repülőterének közelében, ahol napok óta zajlik az evakuáció, újabb robbantásoktól tartanak. A nyugati országok sorra fejezik be mentőakcióikat.
Vágólapra másolva!

Mint arról tegnap az Origo is beszámolt, két öngyilkos merénylő követett el robbantást a kabuli repülőtér közelében. A merényletnek 103 halálos áldozata van, köztük 13 amerikai katona. Eddig legalább 90 sérültről lehet tudni.

A terrorcselekmények

elkövetőjeként az Iszlám Állam szervezete jelentkezett.

Újraindult az evakuálás

Szemtanúk szerint pénteken újraindultak az evakuációs repülőjáratok a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtérről. Helyszíni riportok szerint a néhány órával korábban történt véres merényletek ellenére

ugyanolyan hatalmas tömeg verődött össze a repülőtér mellett, mint a korábbi napokon.

A repülőtértől nagyjából fél kilométerre fegyveres tálibok igyekeznek feltartóztatni a nyugtalanul várakozó embereket.

Pár perc különbséggel két merénylő is felrobbantotta magát csütörtökön a kabuli repülőtéren Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Haroon Sabawoon

Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint a kabuli robbantások nem gyorsították fel a brit csapatok kivonását Afganisztánból. A reptér közelében álló Baron Hotelben található evakuációs adminisztratív központ bezárása előzetes terv szerint történt, nem a szállodánál elkövetett csütörtöki merénylet miatt. A további robbantások jelentette fenyegetés nyilvánvalóan csak erősödni fog, ahogy a távozásunk időpontja közeleg - mondta Ben Wallace a Sky News brit televíziós csatornának.

- fogalmazott.

A brit védelmi miniszter azt is megerősítette, hogy a szállodában működtetett adminisztratív központ bezárását követően

az Egyesült Királyság már nem vesz fel több utast

a Kabulból induló mentesítő járataira, azokon kívül, akik már a repülőtér épületében tartózkodnak.

Hangsúlyozta, hogy a helyszínen lévő brit csapatok a kabuli légikikötőben tartózkodó utolsó ezer ember pénteki elutazását készítik elő, mielőtt az utolsó brit katonák "napokon belül" elhagyják az országot.

Több ország is jelezte, hogy már nem tartják fenn sokáig az evakuációs mentőakciót Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Haroon Sabawoon

Még vannak britek Afganisztánban

"Mély szomorúsággal tölt el, hogy nem mindenkit sikerült kimenekíteni a mentőakcióban" - hangsúlyozta a brit védelmi miniszter, hozzátéve, hogy információi szerint

még mintegy 100-150 brit állampolgár tartózkodik Afganisztánban,

akik közül néhányan saját akaratukból maradnak az országban. Hozzávetőleg 800-1100 olyan afgánnak nem sikerült feljutnia a repülőgépekre, aki korábban a brit katonák munkáját segítette, és jogosult lett volna elhagyni az országot - mondta el Ben Wallace az LBC rádióállomásnak.

A tárcavezető rámutatott: az Egyesült Királyság több mint 13 700 brit és afgán állampolgárt menekített ki az országból, és ez volt a brit légierő második legnagyobb mentőakciója az 1949-es berlini légihíd végrehajtása óta.

Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter pénteken az üzbég fővárosba, Taskentbe utazott, miután a német hadsereg, a Bundeswehr mentőakciója is véget ért a szomszédos Afganisztánban. A tárcavezető kiemelte, hogy az igen veszélyes, nagyon nehéz körülmények között végrehajtott küldetés során a német repülőgépek legalább 45 ország 5347 állampolgárát, köztük 500 németet és 4000 afgánt menekítettek ki az országból. Mostanra valamennyi német katona és tisztségviselő elhagyta Afganisztánt.

A hivatalos bejelentések szerint péntek estig az Egyesült Királyság mellett

Spanyolország is befejezi afganisztáni mentőakcióit.

Clément Beaune, Franciaország Európa-ügyi államtitkára azt közölte: elképzelhető, hogy péntek este után is folytatják az evakuálásokat, de "óvatosan kezelik" a kérdést. Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy az afgán fővárosban történt robbanás ellenére Franciaország még több száz afgán kimenekítését tervezi a kabuli repülőtérről.