Franciaország befejezte a kimenekítést Kabulban

Kabul,Afganisztán, Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér, 2021.08.26. két robbanás után, Explosions occur outside of Kabul airport, casualties unclear Afghanistan,blast,explosions,Hamid Karzai International Airport, Horizontal
KABUL, AFGHANISTAN - AUGUST 26: Smoke rises after two explosions reported outside Hamid Karzai International Airport, the center of evacuation efforts from Afghanistan since the Taliban took over in Kabul, Afghanistan on August 26, 2021. Haroon Sabawoon / Anadolu Agency (Photo by Haroon Sabawoon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Franciaország lezárta az afganisztáni fővárosban folytatott evakuációs műveleteit - közölte a Twitteren péntek éjjel Florence Parly védelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

Közlése szerint Franciaország a továbbiakban is segítséget fog nyújtani azoknak, akiknek védelemre van szükségük Afganisztán elhagyásához. A kimenekítési művelet során

közel háromezer embert, köztük 2600 afgánt vittek Franciaországba

- mondta Parly.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter ezzel egyidejűleg kiadott, Parlyval közös nyilatkozatában azt mondta, hogy országa kapcsolatot tart majd fenn az Afganisztánban hatalomra került tálib vezetőkkel annak biztosítására, hogy a magukat veszélyben érző emberek elhagyhassák az országot a francia evakuációs műveletek befejezését követően is.

Robbantásos merényletek Kabulban, augusztus 27-én Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Haroon Sabawoon

Le Drian a közös nyilatkozatban azzal magyarázta a kabuli repülőtérről folytatott francia menekítési műveletek péntek esti lezárását, hogy

az amerikai erők gyors távozása miatt már nem lehetett garantálni a biztonságot.

A francia külügyminisztérium néhány órával korábban pénteken megerősítette, hogy az elmúlt napokban több kapcsolatfelvétel történt a tálib mozgalommal Kabulban és Dohában annak érdekében, hogy az afgán főváros repülőteréről folytatódhassanak a kimenekítések.

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön még úgy nyilatkozott, hogy az afgán fővárosban elkövetett robbantásos merénylet ellenére Franciaország még több száz afgán kimenekítését tervezi a kabuli repülőtérről. Clément Beaune, Franciaország Európa-ügyi államtitkára pedig pénteken azt közölte: elképzelhető, hogy péntek este után is folytatják az evakuálásokat, de "óvatosan kezelik" a kérdést.