A Pentagon állítása szerint napokkal a Hamid Karzai Nemzetközi reptérnél elkövetett terrortámadás előtt a szélsőséges tálibok több ezer ISIS-K-hoz (Iszlám Állam afganisztáni szervezete) köthető terrorista rabot engedtek szabadon. A szabadon engedetett terroristák pontos számáról nem tudott  pontos tájékoztatást adni a Pentagon. A Donald Trump hivatali ideje alatt szolgáló terrorelhárító specialista szerint ez hozzájárulhatott a kabuli reptéren történt terrortámadáshoz. A szélsőséges terroristákat gyakorlatilag tálcán kínálták fel a táliboknak.

Egy pénteki sajtótájékoztatón a Pentagon szóvivője, John Kirby a megdöbbentő esettel kapcsolatosan a Fox News kérdésére válaszolva azt mondta, hogy 

Nos, nem tudom a pontos számot. Nyilvánvalóan több ezerre tehető, hogy ha mindkét börtönt figyelembe vesszük, mert mindkettőt a tálibok vették át és ürítették ki. De pontos számot nem tudnék mondani."

Az ISIS terrorszervezet hozzájárult a 2015-ös illegális migrációhoz (illusztráció)Forrás: Twitter

A szóvivő állítása szerint a megállapodások szerint a visszavonulás során az afgán biztonsági erőkre bízták a több katonai bázison is levő börtönök felügyeletét, azonban a tálibok előrenyomulását és hatalomátvételét követően pont ezek a bázisok kerültek a tálibok ellenőrzése alá, mivel az afgán fegyveres alakulatok nem harcoltak a szélsőséges iszlamisták ellen.

A Fox megszólaltatta Nathan Salest, aki Donald Trump republikánus elnök hivatali ideje alatt a különleges megbízatású terrorelhárításért felelős nagyköveti posztot töltötte be. Sales állítása szerint az ISIS-K azért tudod egy ilyen bonyolult merényletet végrehajtani a reptérnél, mert az amerikai és NATO-kivonulásnak köszönhetően megerősödött a régióban az Iszlám Állam. 

Az egyik dolog, amit meg kell vizsgálnunk, az, hogy a kiszabadított Iszlám Állam foglyai milyen mértékben játszottak szerepet a támadás megtervezésében és végrehajtásában"  – hangsúlyozta a volt diplomata.

A globális Iszlám Államhoz tartozó ISIS-K a brutális merényletet követően egy közleményben magára vállalta az öngyilkos merényletet.

Felmerül a kérdés, hogy  ha ennyire veszélyes rabokat őriztek a két afganisztáni létesítményben, akkor miért nem szállították el a terroristákat külföldre vagy a guantanamói speciális fogolytáborba a kivonulással egy időben?