Az Európai Unió az Afganisztánnal szomszédos és a lehetséges tranzitállamok további pénzügyi támogatásával venné elejét annak, hogy nagyszabású menekülthullám induljon el a dél-ázsiai országból Európa felé - derül ki az uniós belügyminiszterek keddi tanácskozása elé terjesztendő tervezetből, amelyből a hírügynökségek hétfő este ismertettek részleteket.

Az EU eltökélt abban, hogy megakadályozzon egy újbóli ellenőrizetlen, nagyszabású illegális bevándorlási hullámot Európa felé - olvasható a dokumentumban, amely a többi között az Afganisztánból kimenekített helyi segítők biztonsági ellenőrzéséről is rendelkezik.
A tervezet közvetve hivatkozik a 2015-ös migránsválságra. A múltbeli tapasztalatok alapján az EU-nak összehangolt és rendezett választ kell előkészíteni a lehetséges migrációs folyamatokra- fogalmaz a dokumentum.

Van, 2021. július 5. Az afgán Ahmed (j3) társaival az ország belseje felé tart a kelet-törökországi Van városa felől 2021. június 7-én, miután átszöktek a török-iráni határon.Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna


Afganisztán szomszédai, illetve a tranzitországok, amelyek nagyszámú migránst és menekültet fogadnak be az elképzelések szerint támogatásokat kapnának, az emberek biztonságos és megfelelő elhelyezéséhez, illetve tartós megélhetést biztosítva számukra a befogadó közösségekben.A tervezet szerint szavatolni kell azt is, hogy az afganisztáni helyzet ne váljon biztonsági fenyegetéssé az uniós állampolgárok számára. Ezért a bevándorlók megfelelő biztonsági ellenőrzésére lesz szükség.
Az uniós belügyminiszterek kedden rendkívüli ülésen tanácskoznak az afganisztáni helyzetről. A dél-ázsiai országban a radikális iszlamista tálibok kerültek hatalomra, a nyugati államok a kabuli repülőtéren kaotikus állapotok között próbálják kimenekíteni állampolgáraikat és helyi segítőiket.