A családja szerint a tálibok agyonlőttek egy folkénekest néhány nappal azt követően, hogy Afganisztánban illegálissá vált a zene a tálib hatalomátvétel miatt.

Az Associated Pressnek a család arról számolt be, hogy a tálibok már korábban is jártak a házban, akkor át is kutatták az épületet és a hozzá tartozó birtokot, majd békésen teáztak a folkénekes Fawad Andarabival, majd elmentek.

Délután viszont visszatérték a tálibok, akkor a férfi éppen a mezőn tartózkodott, ott lőtték fejbe. Jawad, a férfi fia szerint apja ártatlan volt, éneklésével pedig csak az embereket akarta szórakoztatni.

Zabihullah Mujahid, a tálibok szóvivője szerint ki fogják vizsgálni a helyzetet, egyelőre azonban nincsenek friss információik arról, hogy kinek az utasítására és miért cselekedtek így a szélsőséges iszlamisták Kabultól nagyjából 60 kilométerre.

IllusztrációForrás: MTI/AP/Rahmat Gul

Az eset néhány nappal azt követően történt, hogy Mujahid bejelentette: a zene tiltott Afganisztánban vallási okok miatt. Hasonló volt a helyzet a korábbi tálib uralom alatt is 1996 és 2001 között. Mujahid akkor kijelentette, hogy megpróbálják békés eszközökkel meggyőzni az embereket arról, hogy ne hallgassanak zenét, és nem kívánnak erőszakhoz folyamodni.