104 civil halála miatt lehet felelős a kolumbiai hadsereg egykori főparancsnoka, mégsem kell a börtöntől tartania

Horizontal VERTICAL
Mario Montoya
Vágólapra másolva!
A bogotái felsőbíróság elutasította hétfőn, hogy ítélkezzen egy olyan nyugalmazott tábornok felett, akit az ügyészség felelősnek tart 104 civil meggyilkolásáért.
Vágólapra másolva!

A bíróság szerint Mario Montoya fölött, aki 2006 és 2008 között a hadsereg főparancsnoka volt, "rendes bíróság" nem ítélkezhet, mert együttműködő partnere annak a különleges törvényszéknek, amelyet a kormány és a feloszlatott Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet közötti 2016-os békemegállapodás előírása alapján hoztak létre.

Montoyát azzal vádolják, hogy mint főparancsnok a hadsereg eredményességét növelendő jutalmazta azokat a katonákat, akik minél több FARC-gerillát gyilkolnak meg. Katonák egy csoportja azonban a felajánlott szabadság, illetve előléptetés reményében

nem lázadó fegyvereseket ölt meg, hanem civil fiatalokat,

akikről azután azt állították, hogy a velük való összecsapásban haltak meg.

Az ügyészség szerint Montoya ösztönzőrendszere 104 civil meggyilkolásához vezetett.

A nyugalmazott tábornok tagadja a vádat, azt állítja, ő csak taktikai eredményességre ösztönözte katonáit.

Mario Montoya Forrás: AFP/Mauricio Duenas

Montoya ellen a múlt héten elkezdődött egy büntetőper a bogotái felsőbíróságon, de utóbbi leállította az ügyészeket a vádirat ismertetésekor, és közölte, hogy

nem tárgyalhatja az ügyet, csak a különleges törvényszék.

Lemondott

Montoya főparancsnokságának úgy lett vége 2008-ban, hogy lemondott a tisztségről, mert fény derült a gyilkosságokra, és Álvaro Uribe akkori államfő a botrány miatt eltávolított a hadseregből három tábornokot és 24 tisztet. Azóta bíróság elé állították az elbocsátott katonákat.

A 2016-os békemegállapodás szerint a háborús bűncselekményekkel vádolt katonák és lázadók választhatnak, hogy

rendes bíróság elé állnak, vagy együttműködnek

a megállapodásban megalapított különleges bírósággal. Utóbbi esetben segíteniük kell a háborús bűncselekmények feltárását, és akkor

nem ítélik őket börtönbüntetésre,

de valamilyen módon kárpótolniuk kell az áldozatok családtagjait vagy közhasznú munkát kell végezniük. Montoya 2018 óta működik együtt ezzel a bírósággal.

A különleges bíróság szerint a hadsereg 2002 és 2008 között legkevesebb 6400 olyan civilt gyilkolt meg, akiket azután harcban elesett gerilláknak állított be. Az öt évtizeden át tartó konfliktusban mintegy 262 ezer ember vesztette életét.