A kazah elnök leváltotta Nurlan Jermekbajev védelmi minisztert a dél-kazahsztáni lőszerraktárban történt robbanásokat követően kialakult vészhelyzet miatt - jelentette be kedden az államfő szóvivője.

A Facebook közösségi oldalra felkerült tájékoztatás szerint Kaszim-Zsomart Tokajev elnök, megvizsgálva a védelmi miniszter lemondási kérelmét, elfogadta azt.

Korábban a védelmi minisztérium azt közölte, Jermekbajev bejelentette, hogy kész távozni tisztségéből.

Múlt csütörtök este előbb tűz keletkezett a Zsambili terület egyik körletének raktáraiban, ahol a többi között az utászalakulatok robbanószereit - több mint ötszáz tonna trotilt - tárolták, majd tucatnyi robbanás történt. Mintegy hétszáz négyzetméteren égett az épület. A robbanások következtében két kilométeres sugárban repültek szanaszét a repeszek. A hatóságok lezárták a forgalom elől a térségbe vezető főutat és vasútvonalat, és kiürítettek négy környékbeli települést.

Az egyik robbanás 2021. augusztus 26-ánForrás: AFP/Fyodor Loktev

Bár a lángok fő fészkeit eloltották, két raktárépületben még mindig parázslanak tüzek. A legfrissebb jelentések szerint a balesetben 15 ember meghalt és 98 megsérült. A közép-ázsiai országban augusztus 29-ét nemzeti gyásznappá nyilvánították.