A tálibok támadást indítottak az utolsó olyan tartomány ellen, amely ellenállt az uralmuknak

Afganisztán, afgán konfliktus, tálib, tálibok, tálib hatalomátvétel, tálibok afganisztáni hatalomátvétele, robbantás, két robbantásos merénylet, 2021.08.27.
Taliban fighters wait for their meals to be served as they lunch at a restaurant in Kabul on August 26, 2021 after Taliban's military takeover following the US troop withdrawal. (Photo by WAKIL KOHSAR / AFP)
Vágólapra másolva!
Az al-Dzsazíra pánarab televízió táliboktól származó forrásokra hivatkozva közölte, hogy kudarcba fulladtak szerdán a pandzsír-völgyi ellenállókkal folytatott tárgyalások, amelyek Parvan tartomány székhelyén, Csirikarban zajlottak.
Vágólapra másolva!

A tálibok "logikátlannak" tartják a pandzsíriak által támasztott feltételeket. A hírtelevízió úgy tudja, hogy az ellenállók katonai vezetője, Ahmad Maszúd négy feltétel teljesülése esetén kötött volna békét a tálibokkal:

azt akarta, hogy az ellenállók megtarthassák a fegyvereiket és hadfelszereléseiket, és tisztségeik harminc százalékát megkapják a majdani afgán kormányban. A tábornok továbbá azt is szerette volna elérni, hogy a kormányilletékesek kinevezése az ő jóváhagyásukkal történjen, és a tálibok ne igazoltassák és ne üldözzék azokat, akik Pandzsírba akarnak beutazni.

Talibán fegyveresek augusztus végén egy kabuli étteremben várták az ebédet. Most a Pandzsír-völgy elfoglalására készülnek Forrás: AFP/Wakil Kohsar

Az Afganisztánban augusztus közepén ismét hatalomra került tálibok az összes tartományt ellenőrzésük alá vonták, kivéve Pandzsírt, de az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudták kiterjeszteni rá a hatalmat. Ez főleg annak tudható be, hogy a tartomány nehezen megközelíthető hegyvidéki völgyben terül el, amelynek szűk bejárata könnyen védhető. Vezetőjük, Ahmad Maszúd, a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.

A tálibok egy hete ostromgyűrűbe zárták a völgyet, és az elmúlt napokban több összetűzésről érkeztek hírek.

Az ellenállók szerdán közölték, hogy a harcokban több mint háromszáz tálib fegyveres halt meg, többtucatnyian megsebesültek, és többen kerültek a fogságukba.


A Bahtar afgán hírügynökség csütörtökön katonai forrásokra hivatkozva közölte, hogy a tálibok súlyos csapásokat mértek az ellenállókra, tizenegy harcállásukat megsemmisítették, és mindkét félnek vannak áldozataik.