Egy nagymacska követhetett egy férfit, aki éppen a kutyáját sétáltatta egy walesi kisvárosban. A környékről már korábban is jelentettek egy "nagy fekete macskát".

Egy nagymacska követhetett egy kutyáját sétáltató férfit a Wales északi részén található St Asaph-ban - írja a Daily Star. A környéken élő nagymacskák észlelését gyűjtő Puma Watch North Wales (PWNW) jelentése szerint az esetre még augusztus 29-én került sor.

A férfi azt mondta, hogy egy border collie méretű állatra lett figyelmes, mikor a városközpont környékén sétáltatta a kutyáját, a lény pedig követni kezdte őket miután elhaladtak mellette. A férfit aggasztotta a dolog, ezért inkább úgy döntött, hogy visszafordul a városközpontban található üzletsor irányába. 

A PWNW szerint júniusban egy nő is arról számolt be, hogy egy "nagy fekete macskát" látott St Asaph külvárosában, amint "ugrált a magas fűben, és fel-alá rohangált a fák között".

A PWNW szerint a nagymacskákat általában Snowdonia és Clwydian dombos vidékéről jelentik, de az utóbbi időben a lakott területekről is megszaporodtak az észlelések. Úgy vélik, hogy a járvány miatti lezárások alatt lecsökkent forgalom arra ösztönözhette az állatokat, hogy a városokban keressenek táplálékot maguknak.

A cikk szerint az Egyesült Királyságban szabadon élő nagymacska-populáció az 1976-ban bevezetett, veszélyes vadállatokról szóló törvény következménye. A szabályozás akkor megtiltotta a nagymacskák tartását és sok tulajdonos egyszerűen szabadon engedte addigi házi kedvencét, hogy elkerülje a jogi felelősségrevonást. 

A PWNW arra kérte a lakosságot, hogy maradjanak távol az állatoktól, de mindenképpen jelentsék a hatóságoknak, ha egy magymacskát észlelnek. 

Címlapi képünk illusztráció.