Tudták, hogy mire készül az új-zélandi késes merénylő, mégis kiengedték a börtönből

A terrorista puskával pózol egy korábbi fotón.
Vágólapra másolva!
Hat embert késelt meg pénteken egy bevásárlóközpontban egy Srí Lanka-i férfi Új-Zélandon, miközben azt kiáltotta: Allah, Allah! Eddig védték a személyiségi jogait, de már tudni lehet, hogy a férfi 2011-ben érkezett az országba migránsként.
Vágólapra másolva!

A 32 éves Srí Lanka-i férfi 2016 óta a rendőrség látószögében volt. Korábban már le is tartóztatták ugyanilyen késes támadás tervezése miatt. Kétszer is vásárolt nagy vadászkést, és Iszlám Állam-videók voltak a birtokában.

A terrorista puskával pózol egy korábbi fotón. Forrás: New Zealand Herald

Emellett fenyegető posztokat írt a közösségi médiában, pl. azt, hogy

A merénylő legalább hat embert megkéselt egy bevásárlóközpontban Forrás: AFP/Marika Khabzi

Csak kisebb bűnök miatt ítélték el, annak ellenére, hogy a rendőrség jól tudta,

a férfi különösen veszélyes, és nagy valószínűséggel merényletet fog végrehajtani.

A férfit a lehetséges terroristák között tartották számon.

A helyzet tragédiája, hogy hiába tudták, már korábban is terrorakciót tervezett, a bíróság csak az iszlamista propaganda terjesztéséért ítélte el. Nemrég engedték ki a börtönből, ahol egyéves büntetését töltötte, azóta rendőri felügyelet alatt állt, mert a rendőrök tisztában voltak a veszélyességével – írja az Nzherald.

Több embert megkéselt

Mint korábban megírtuk, késsel megsebesített legalább hat embert, köztük hármat életveszélyesen egy férfi az új-zélandi Auckland egyik bevásárlóközpontjában pénteken. A férfi az egyik üzlet vitrinjéből vett elő egy nagy kést, és szurkálásba kezdett, miközben azt kiáltotta,

Szemtanúk szerint ezután káosz lett úrrá az üzletben.

- mesélte egy túlélő.

A merénylőt végül a rendőrök lelőtték.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök terrortámadásnak nevezte a késelést.

Nyilvános lett a merénylő neve

A merénylő a korábbi bírósági tárgyalásán. Forrás: New Zealand Herald

A személyiségi jogai védelme miatt sokáig csak S-ként nevezték meg a férfit, a legfelsőbb bíróság bírája ugyanis úgy rendelkezett, hogy nem hozható nyilvánosságra a merénylő neve, a személyiségi jogai és a családja védelmében – írja a Daily Mail.

Azóta már közölték a férfi nevét:

Ahamed Aathil Mohamed Samsudeen,

2011-ben érkezett Új-Zélandra és menekültstátusza volt - írja a BBC.

A legtöbb portál hat sérültről ír, a BBC szerint hét embert szúrt meg a támadó. Közülük hárman életveszélyesen megsérültek, őket a nyakukon és a mellkasukon szúrta meg a támadó.

A terrortámadás kínos helyzetbe hozta a miniszterelnököt, akit a közvélemény felelősnek tart a helyzetért. Az emberek szerint a kormányfőnek kezdeményeznie kellett volna a szigorúbb terrorellenes jogszabályok előkészítését.